Apple lanserade häromdagen nya Ipad-modeller, inklusive Ipad Pro med en helt ny systemkrets: M4. Tidigare har företaget släppt nya kretsar i M-serien till Mac först, men nu får Macbook Air, Macbook Pro 14 tum, Mac Mini och Imac vänta.

M4-kretsen tillverkas enligt Trendforce med andra generationen av TSMC:s 3-nanometerprocess, N3E, som företaget påstår har något lägre transistortäthet men i gengäld högre prestanda och bättre strömhantering. Kretsen består av 28 miljarder transistorer, något fler än M3. Den har också två ytterligare E-kärnor för totalt 4 P- och 6 E-kärnor.

Utifrån tidigare lanseringar och med tanke på att M4 inte använder en ny, mindre processnod är prestandaökningen gentemot M3 förvånansvärt stor. De första Geekbench-resultaten för systemkretsen har nu dykt upp, skriver Tech Powerup. M4 får 3 767 poäng enkeltrådat och 14 677 poäng flertrådat. Det är ökningar med 22 respektive 25 procent, och innebär att M4 är snabbare i Geekbench än M3 Pro.

Geekbench är ett test som har anklagats för att inte ge en träffsäker bild av applikationsprestanda, så tills fler testresultat har publicerats kan det vara vettigt att ta dessa med en nypa salt.