Efter många års väntan blåser det upp till storm på VR-marknaden. I mars landar de första färdigställda exemplaren av Oculus Rift hos konsumenter, någonting som följs upp av HTC Vive i april. Förbeställningar på den sistnämnda inleds 29 februari, men vad priset landar på är ännu inte känt.

Nu rapporterar Focus Taiwan att HTC Vive kan bli väsentligt dyrare än Oculus Rift, som kritiserats för sina 599 dollar eller omkring totalt 7 000 kronor inklusive frakt för svenska konsumenter. Enligt rapporten kan HTC Vive komma att landa på hela 1 500 dollar, vilket motsvarar inget mindre än 16 000 kronor inklusive moms.

Uppgifterna kommer från finansanalytiker, vars uppskattningar baseras på att HTC levererar en mer komplett lösning än Oculus Rift. Förutom spårningstekniken Lighthouse kommer enheten med två trådlösa spelkontroller, särskilt anpassade VR-headsetet från HTC och samarbetspartnern Valve.

Huruvida prisuppgifterna överensstämmer med verkligheten återstår att se. Värt att nämna är dock att Oculus grundare, Palmer Luckey, efter kritiken om Rift gått ut med att VR-headsetet säljs utan vinst. Förutsatt att uttalandet stämmer bör det i alla fall betyda att Vive får en högre prislapp till följd av de inkluderade tillbehören.

SweClockers forum för virtuell verklighet

Virtuell verklighet för PC-gaming och spelkonsolen Playstation 4 ligger för dörren, men redan nu finns lösningar som Google Cardboard och Samsung Gear VR tillgängliga för allmänheten. SweClockers passar därför på att slå upp ett nytt diskussionsforum för allt som rör VR!

► Besök SweClockers VR-forum