På marknaden för smarta mobiltelefoner har en uppsjö av olika operativsystem kommit och gått, men i dagsläget är det Android och IOS som gäller. En av de mer långlivade konkurrenterna är mjukvarujätten Microsofts Windows Phone, som lanserades 2010 i sällskap av mobiltelefoner utrustade med operativsystemet.

Programvaran har uppdaterats ett flertal gånger och finns sedan 2015 i form av Windows 10 Mobile, men i oktober 2017 deklarerade Microsoft att satsningen är död. Hittills har plattformen dock regelbundet fått säkerhetsuppdateringar och buggfixar, medan nya funktioner och ny hårdvara uteblivit. På företagets webbplats står nu att läsa att även detta stöd försvinner till slutet av året.

Från och med den 10 december 2019 tar Microsoft sin hand från Windows 10 Mobile, vilket innebär att vare sig säkerhetsuppdateringar eller teknisk support kommer att erbjudas. Företaget understryker dock att tredjepartsutvecklare alternativt betalda tjänster kan möjliggöra fortsatta uppdateringar, men detta kommer inte gälla för den breda massan.

Den 10 december är inte nödvändigtvis slutdatumet för alla enheter bestyckade med Windows 10 Mobile, utan detta avser endast produkter som kan uppdateras till versionen 1709. För övriga modeller är datumet 11 juni 2019 och på webbplatsen nämns specifikt Lumia-telefonerna 640 och 640 XL från 2015.

Automatiska och manuella säkerhetskopior av Windows 10 Mobile-enheter kan skapas fram till den 10 mars 2020, vilka kan användas för att överföra information till en ny mobiltelefon. Slutligen uppmanar Microsoft användare att övergå till Android- eller IOS-baserade lösningar.

Har du använt en Windows 10 Mobile-baserad telefon? Har du bytt ut den? Varför, varför inte? Dela med dig i kommentarstråden!