När Microsoft introducerade DirectX 12 under 2015 var det tätt integrerat i det då nya operativsystemet Windows 10. Integrationen var så pass tät att gränssnittet inte gjordes tillgängligt för tidigare versioner av operativsystemet, och användare av det fortfarande populära Windows 7 tvingades därmed antingen uppgradera eller gå miste om DirectX 12-titlar.

Microsofts hårdnackade inställning till Windows 10-exklusiviteten för gränssnittet började dock mjukna något under mars månad i år när företaget Blizzard tilläts lägga till DirectX 12-stöd i World of Warcraft. I ett blogginlägg skrev då Jianye Lu, programansvarig för DirectX 12-gruppen, att stödet gav goda prestandavinster till World of Warcraft tack vare bättre stöd för flertrådad exekvering.

wow-2.jpg

World of Warcraft fick stöd för DirectX 12-gränssnittet på Windows 7 tidigare i år.

Nu meddelar Microsoft att företaget tar detta ett steg längre och portar hela DirectX 12 på användarsidan, så kallat user mode D3D12 runtime, till Windows 7. Med detta stöd kommer Windows 7-spel kunna dra nytta av fördelarna med DirectX 12, såsom bättre stöd för flertrådad exekvering och sammankopplade grafikkort i multi-GPU-konfiguration.

Jianye Lu meddelar också att Microsoft har samarbetat med fler utvecklare för att porta speltitlar till det äldre operativsystemet. Ett exempel på detta är Gears 5, en titel som utvecklas för de båda DirectX 12-plattformarna Xbox One och Windows 10. På Windows 7 kommer denna titel kunna köpas i Steam-butiken och ska då ha stöd för DirectX 12.

gears-5.jpg

Kommande spelet Gears 5 ska också få stöd för DirectX 12 på Windows 7.

Både World of Warcraft och Gears 5 är stortitlar från stora studios som har gott om resurser att lägga bakom portning av spelkod, men Microsoft satsar även på att göra processen tillgänglig för mindre utvecklare. Detta inkluderar omfattande dokumentation, ramverket D3D12onWin7 NuGet som låser upp DirectX 12-stödet på Windows 7 samt exempelprojekt som demonstrerar hur portningen går till.

Det framkommer dock inte om stödet för Windows 7 även innefattar ray tracing-funktionerna DirectX Raytracing (DXR). Då detta är en utökning av DirectX 12 är det inte säkert att funktionen stöds i den portade körmiljön för Windows 7.

Läs mer om DirectX:

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!