Medan ett av de största paradnumren med Nvidias grafikkort i Geforce RTX-familjen är dedikerad hårdvara för ray tracing i spel kan dock den sistnämnda tekniken även köras på äldre generations grafikkort i GTX 1000-serien. Företaget har dock valt att plocka bort stöd för detta i drivrutinerna, med förklaringen att prestandan skulle bli alldeles för låg.

Nu väljer Nvidia, i enlighet med sina uttalanden på årets GTC-konferens, att släppa en färsk drivrutin som aktiverar stöd för DirectX Raytracing ihop med utvalda grafikkort i Geforce GTX 1000-serien och arkitekturen Pascal. På listan syns samtliga modeller ned till Geforce GTX 1060 med 6 GB grafikminne – oavsett om det rör sig om stationära eller mobila kretsar.

dxr_pascal_1.PNG

Anledningen till beslutet att aktivera ray tracing-stöd för äldre grafikhårdvara är enligt Nvidia att de vill öka användarbasen som kan använda tekniken för att uppmuntra spelutvecklare att använda den på bredare front. Samtidigt trycker inte helt oväntat företaget mycket på de prestandamässiga fördelarna med att använda ett grafikkort ur RTX-serien som har dedikerade RT-kärnor för ändamålet.

En intressant detalj från Nvidias egna prestandamätningar är det faktum att Geforce GTX 1660 Ti presterar bättre än ett Geforce GTX 1080 med ray tracing aktiverat. Detta beror enligt företaget på att den Turing-baserade kretsen i det förstnämnda kortet har stöd för parallell exekvering av hel- och flyttal – något som ska ge en prestandaknuff när ray tracing körs på de sedvanliga CUDA-kärnorna.

Nvidia Geforce Driver 425.31 med stöd för DirectX Raytracing på Geforce GTX 1000-serien finns att ladda ner via företagets webbplats.

Har du testat att köra ray tracing på ett kort ur Geforce GTX 1000-serien? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarstråden!