#eu

EU backar från förslag om förbud mot ansiktsavläsning

Istället för ett genomgripande förbud överlåter EU beslut om förbud mot ansiktsavläsning till medlemsländerna.

EU-parlamentet röstar igenom laddstandard

Förslaget om en gemensam laddarstandard inom EU godkänns av parlamentet, som ger kommissionen i uppdrag att genomföra den.

Tyskland avslöjar Huaweis spionage åt Kina

En rapport från det tyska utrikesdepartementet stämplat Huawei som olämplig för 5G-utbyggnad på grund av band med kinesiska staten.

EU planerar stärkta konkurrenslagar

En kommande uppdatering av konkurrenslagar uppmanar europeiska företag att dela data för att stärka konkurrenskraften internationellt.

Apple: "Påtvingad EU-standard för laddare hämmar innovation"

EU-förslaget om att etablera en gemensam standard för laddare skulle få negativ effekt på teknisk innovation, enligt Apple.

SÄPO: "Nej från regeringen försvårar brottsförebyggande arbete"

Myndigheten SÄPO motsätter sig ett kommande förslag om att meddelandetjänster ska undantas från datalagringslagen.

Google och Microsoft oense om reglering av artificiell intelligens

I samband med EU:s förslag om reglering av ansiktsigenkänning tar teknikjättar ställning, där Google och Microsoft står på olika sidor.

EU överväger förbud mot ansiktsigenkänning på offentliga platser

Förbudet mot ansiktsigenkänning på offentliga platser föreslås gälla i fem år, vilket ska ge tid till att utvärdera riskerna.

EU-domstolen vill stoppa massövervakning

EU-domstolen föreslår att medborgares personliga integritet ska värderas högre än verktyg för massövervakning av säkerhetsskäl.

EU-parlamentet överväger standard för mobil laddning

Om EU-parlamentets pågående debatt landar i ett beslut om genomförande kan Apple tvingas överge Lightning-porten till förmån för en EU-standard.

Google auktionerar ut plats för sökmotorer till högstbjudande – efter EU-böter

Efter grova böter tillåter nu Google flera olika sökmotorer som standard i Android, men förfarandet där högstbjudande aktörer premieras får kritik.

EU granskar Googles datainsamling

EU-kommissionen inleder en förundersökning av Googles datainsamling, där data om allt från annonser till webbläsare räknas in.

Bättre men inte tillräckligt – operatörerna om nya datalagringen

Efter att datalagringslagen trädde i kraft den 1 oktober kontaktade SweClockers operatörerna Bahnhof, Telenor, Telia och Tele2 om deras syn på den reviderade lagen.

Kritiserad datalagringslag i reviderad form träder i kraft

Den reviderade formen av den kritiserade datalagringslagen träder i kraft idag. Samtidigt riktas kritik mot vad som anses vara en kosmetisk justering av en lag som redan fallit i EU-domstolen.

Dyrare frakt från Kina efter EU-beslut

EU:s postunion har beslutat att fraktstödet till kinesiska e-handlare ska minskas. I praktiken innebär det att frakt från aktörer som Alibaba och Wish blir dyrare.