Infrastrukturen för internet i Europa är hårt ansett, som direkt konsekvens av att allt fler jobbar eller studerar hemifrån i coronavirusets SARS-CoV-2 fotspår. Att allt fler användare stannar hemma innebär också videoströmmar, något som bidrar till ytterligare påfrestningar.

EU-kommissionären Thierry Breton har med hashtaggen #SwitchToStandard uppmanat användarna direkt att sänka videokvaliteten till SD-upplösning (480p), men för parallellt med detta även samtal med leverantörerna. Under torsdagen meddelade Netflix att de inte sänker upplösningen, men sänker bit rate med 30 procent inom Europa under de närmaste 30 dagar.

Nu följer Youtube efter och tillmötesgår EU:s önskemål, men detta inte genom att sänka bit rate över hela brädat som är fallet med Netflix. När ett videoklipp startas är HD-upplösning (720p/1080p) normala fall standard, något som inom Europa ändras till SD-upplösning. Användaren själv kan dock fortsatt ändra upplösning.

Att videokvaliteten sänk på tjänster har orsakat starka reaktioner, inte minst på SweClockers där många användare ifrågasätter varför nätverken inte står pall för trycket. Än så länge hörs inga alarm från svenska operatörer, men bland annat brittiska Vodafone och tyska Deutsche Telekom har rapporterat om kraftigt ökad datatrafik under de senaste dagarna.

Källa: Reuters