Den svenska spelstudion Starbreeze har de senaste åren varit i blåsväder, där stora skulder medfört både företagsrekonstruktion och dom för insiderbrott. I försök att rädda bolaget har stora delar av personalstyrkan tvingats sluta, medan verksamheten omdanats för att bli mer spelfokuserad. Med detta har företaget också tagit sin hand från VR-satsningen Star VR.

Satsningen gjordes initialt i samarbete med Acer och Starbreeze backade i slutet av 2018. Under sensommaren år 2018 presenterades VR-headsetet Star VR One med brett synfält och inbyggd ögonspårning bland paradnumren, men sedan dess har det varit tyst om produkten. Nu har den officiella Star VR-webbplatsen dock utökats med en köpknapp och flera återförsäljare.

starvr-3.jpg

I skrivande stund syns dock bara tillgänglighet i Japan och Taiwan, medan kinesiska återförsäljare ska tillkomma inom kort. När det kommer till Europa och USA finns istället kontaktformulär där återförsäljare kan anmäla sitt intresse. Det är därtill oklart om vanliga konsumenter kommer att kunna köpa Star VR One, eftersom bolaget vid avtäckandet menade att exempelvis nöjesparker räknas till den tänkta kundkretsen.

På specifikationsfronten syns två AMOLED-paneler med 90 Hz uppdateringsfrekvens och upplösningen 1 830 × 1 464 pixlar per öga, som båda har storleken 4,77 tum. Synfältet (eng. field of view) ska motsvara det mänskliga och spänner 210 grader horisontellt och 130 grader vertikalt. Ögonspårningen från svenska Tobii är en detalj som möjliggör så kallad foveated rendering, som renderar grafiken spelaren tittar på med högre kvalitet än resterande, för att spara grafikresurser.

Återförsäljarna presenterar inga priser men produkten tros bli dyrare än andra konsumentvarianter på marknaden, där Techpowerup menar att prislapp kring 3 200 USD inte är orimlig. Detta motsvarar nära 40 000 kronor inklusive moms, och var det belopp intressenter fick betala för utvecklingsenheterna som kunde köpas 2018.

Har du hoppat på VR-tåget? Vilket headset har du, och hur trivs du med det? Berätta i kommentarstråden!