Att Nintendo Switch är den okrönte kungen bland portabla spelkonsoler råder det inget större tvivel om, men det hindrar dock inte andra aktörer från att skapa konkurrerande produkter på PC-sidan. Tidigare i år såg vi exempelvis Alienware visa upp sin variant Concept UFO och nu visar det kinesiska företaget GPD upp sitt bidrag i form av den extremt kompakta bärbara speldatorn Win Max.

GPD Win Max är en väldigt nätt skapelse som med yttermåtten 207 × 145 × 26 mm och en vikt på 790 gram gör den till en ovanlig syn bland bärbara speldatorer. Modellen baseras kring en IPS-klassad pekskärm på 8-tum med bildförhållandet 16:10 och upplösningen 1 280 × 800 pixlar, vilket ger en pixeltäthet om 189 PPI. För att motverka repor täcks skärmen av Corning Gorilla Glass 5.

2752872.jpg

Förutom ett relativt komprimerat tangentbord, och en centralt placerad styrplatta ovanför detta, är modellen bestyckad med vad som närmast kan liknas vid en uppstyckad Xbox 360-kontroll. Utmed den övre delen av datorn återfinns två analoga styrspakar, ett styrkors samt fyra knappar. På baksidan syns därtill två avtryckare och ackompanjerande bumpers.

Under skalet återfinns Intels Ice Lake-baserade processor Core i5-1035G7 med fyra kärnor och åtta trådar som har en maximal klockfrekvens på 3,7 GHz. Denna ackompanjeras av primärminne i form av 16 GB LPDDR4X samt 512 GB NVME-baserad SSD-lagring. Den sistnämnda komponenten använder M.2-standarden och kan bytas ut mot en större enhet om så önskas.

Datorn är inte bestyckad med någon separat grafikkrets utan använder processorns integrerade lösning Iris Plus Graphics 940. Denna är utrustad med 64 beräkningsenheter och har en maximal turbofrekvens på 1,05 GHz. Enligt GPD ska den integrerade Intel-grafiken i datorn prestera i klass med Nvidias Geforce MX250 under vissa arbetslaster.

gpd_benchmarks1.jpg
gpd_benchmarks1.jpg

Enligt GPD:s egna prestandamätningar vid upplösningen 1 280 × 800 pixlar klarar Win Max av att dra runt flertalet moderna speltitlar med bildfrekvenser över 50 FPS. Dessa siffror bör dock tas med en nypa salt, då detaljinställningarna inte är ordentligt specificerade för respektive titel som testats.

2753715.jpg

På anslutningsfronten syns en USB Type-C (USB 3.2 Gen 2), två USB-A (USB 3.0), en HDMI-port, en hörlursutgång samt en gigabit Ethernet-port. Därtill har datorn en Micro SD-kortläsare och en Thunderbolt 3-port, där den sistnämnda kan användas för att koppla in externa grafikkortslösningar.

GPD Win Max har ännu inte fått något fastställt pris, men enligt datorns specifikationsblad ser lanseringen ut att gå av stapeln någon gång under maj månad.