Med Intels kommande processorfamilj Comet Lake-S följer även en ny serie styrkretsar, närmare bestämt 400-serien. Moderkort som bestyckas med den de nya styrkretsarna kan bestyckas med ett flertal olika funktioner beroende på vilket segment de riktas mot, och en sådan funktion är 2,5 Gbps Ethernet-nätverk. Nu visar det sig att Intels egna tillhörande Ethernet-kontroller dras med en bugg som påverkar prestanda, rapporterar Xfastest.

Intel_Ethernetbugg1.jpg

Bristerna i fråga drabbar Intels nätverkskretsar i i225 "Foxville"-familjen, vilka integreras i många kommande moderkort för stationära och bärbara datorer som bestyckas med 2,5 Gbps Ethernet-anslutningar. Buggen uppstår i vad som kallas inter-packet gap (IPG), ett fysiskt lager som styr intervallen för sändning och mottagande av datapaket i kommunikationen med ansluten nätverksutrustning. En variation i dessa intervall leder till förlorade paket, och därmed reducerad bandbredd.

Enligt uppgifter ska buggen endast uppstå när i225-bestyckade nätverksanslutningar används tillsammans med ett begränsat urval av 2,5 Gbps Ethernet-kompatibla routrar och switchar. Specifika modeller från nätverksleverantörerna Netgear, Juniper och Aquantia drabbas medan modeller från Cisco, Huawei, Buffalo och Aruba uppges vara opåverkade av buggen.

I en läckt rekommendation från Intel till partnerföretag meddelar företaget att problemet utvärderas, och att en tillfällig åtgärd är att manuellt ställa ned nätverkskretsen till 1 Gbps-läge för att säkerställa optimal stabilitet i trafiken. Intel jobbar på åtgärder på kiselnivå, men dessa är redo först under andra halvan av år 2020. Det innebär i praktiken att de moderkort med 400-seriens styrkretsar som använder sig av i225-kretsen, vilket inkluderar Intel Z490, lanseras utan åtgärden på plats.

Processorerna i Intel Core 10000 "Comet Lake-S"-familjen i sällskap med 400-seriens moderkort väntas lanseras den 30 april år 2020.

Uppdatering: Intel har kontaktat tekniksajten Wccftech med ett klargörande om att buggen i i225-kretsen redan är åtgärdad på kiselnivå, och att kommande moderkort med 400-seriens styrkretsar därför inte påverkas. Konsumenter med den äldre versionen av nätverkskretsen rekommenderar Intel fortfarande lösningen med att manuellt ställa ned kretsen till 1 Gbps-läge.

Läs mer om Ethernet: