Med lanseringen av Ryzen-seriens processorer och Zen-arkitekturen utlovade AMD under år 2016 att företaget skulle stöda processorsockeln AM4 till och med år 2020. Med årets lansering av Zen 3-arkitekturen och tillhörande processorer i Ryzen 4000-serien håller företaget detta löfte vid liv.

AMD_B550-1.jpg

Något AMD också hållit vid liv är bakåtkompatibilitet mellan styrkretsar och nya processorer. Den som köpt ett moderkort med AM4-sockeln har hittills kunnat uppgradera till senare processorer via uppdaterad mikrokod. Med Zen 3 tar det dock stopp då AMD i ett blogginlägg bekräftar att den nya arkitekturen blir låst till 500-seriens styrkretsar eller senare. Våren år 2020 innebär det styrkretsarna X570 och B550 via uppdaterad mikrokod.

AMD:s styrkrets B550 stöder PCI Express 4.0 och Ryzen 4000

Anledningen till det kapade stödet är likt tidigare att moderkortens minneskretsar som huserar BIOS-koden inte rymmer stöd för flera generationer processorer. För att skapa utrymme för en ny generation Zen 3-processorer väljer AMD därför att inte stöda de kommande processorerna i moderkort med styrkretsar äldre än 500-serien. Blogginlägget berör också företagets planer för AM4-sockeln, och hur länge stödet för denna kan tänkas gälla.

Inga konkreta ställningstaganden görs, men AMD konstaterar att introduktionen av nya tekniker för kommunikation och anslutningar (så kallad I/O) typiskt medför så stora förändringar i plattformens utformning att en ny sockel blir nödvändigt. Företaget har inga nyheter att dela med sig av gällande AM4-sockelns framtid efter år 2020, men lovar att hålla kunder uppdaterade i frågan.

Uppdatering: AMD kovänder och lovar stöd för Zen 3 och Ryzen 4000 "Vermeer" för 400-seriens styrkretsar.

Hade du planerat att kunna återanvända ditt moderkort med 300- eller 400-seriens styrkretsar med Ryzen 4000-processorerna? Dela med dig i kommentarerna!