I maj 2019 utfärdade USA:s president Donald Trump en handelsblockad mot vad som ansågs vara hot mot nationell säkerhet inom telekom. Handelsblockaden riktade in sig på misstänkta företag i allmänhet, men i praktiken stod kinesiska telekomjätten Huawei i centrum för konflikten. Företagets teknik för 5G var på gång att byggas ut hos amerikanska såväl som internationella telekomoperatörer, något USA ansåg kunde ge kinesiska staten verktyg för spionage på stor skala.

SVT_Huawei-7.jpg
SVT_Huawei-1.jpg
SVT_Huawei-3.jpg
SVT_Huawei-4.jpg
SVT_Huawei-8.jpg

Denna problematik belyses i en fransk dokumentär vid namn "Vem är rädd för Huawei?". Den cirka 50 minuter långa dokumentären belyser Huaweis historia och hur företaget gick från en tillverkare av billiga telefoner och en eftersläpare inom 2G/3G/4G, till att bli en av världens största tillverkare av både mobiltelefoner och ledande inom 5G-nätverk.

Dokumentären belyser båda sidorna i konflikten, där Huaweis satsning på 5G-teknik när resten av världen fortfarande satsade på 4G-teknik anges som en orsak till bolagets försprång på området. Samtidigt intervjuas analytiker och politiska representanter för USA som bland annat anger att tidigare avtäckt kinesiskt spionage skulle kunna nyttja Huaweis 5G-teknik för omfattande digital krigföring.

USA:s och västvärldens invändningar mot Huawei grundas i att företagets grundare och VD Ren Zhengfei har ett ursprung i den kinesiska militären, och därigenom det kinesiska kommunistpartiet. Huaweis representanter menar i dokumentären att företaget behandlas orättvist av västvärlden och att Ren Zhengfei blott var en ingenjör i militären innan han bytte bransch och grundade ett telekombolag.

Vidare belyser dokumentären också att västerländska bolag som velat etablera sig i Kina måste öppna upp patent för att verka på den inhemska marknaden. Detta har använts för legitim marknadspraxis, men även för plagierad teknik som använts för att låta kinesiska bolag göra tekniska framsteg. En del i detta anges även vara omfattande industrispionage, där Huawei påstås ge anställda hos internationella bolag belöningar för läckta företagshemligheter.

SVT-dokumentären "Vem är rädd för Huawei?" finns att se på SVT Play och är tillgänglig till och med den 13 november år 2020.

Läs mer om handelsblockaden mot Huawei: