Telekomoperatörerna Tele 2 och Tre meddelade nyligen att bolagen lanserar kommersiella 5G-nätverk som innefattar telefoner under juni månad. Dessa nätverk bygger på företagens befintliga frekvensband för 4G och blir startskottet för 5G-generationen i väntan på höstens frekvensauktion. Nu meddelar även Telia att bolaget expanderar det befintliga 5G-nätverket i juni, ett nätverk som redan är aktivt i Stockholmsregionen.

Telia_5G-1.jpg
Telia_5G-2.jpg

I företagets pressmeddelande meddelar Telia att dagens formella invigning gäller ett 5G-nätverk i Stockholm, vilket varit aktivt under några veckors tid. Nätet består i dagsläget av 15 basstationer, och kommer expanderas med ytterligare 60 basstationer till midsommar. Enligt företagets uppgifter kommer 5G-nätet då täcka in "större delen" av centrala Stockholm, vilket innefattar stadsdelarna Norrmalm, Östermalm och Vasastan.

Näten har aldrig varit viktigare i våra liv och i samhället. Med 5G-satsningen lägger vi grunden för den fortsatta digitala utveckling med fokus på innovation, hållbarhet och säkerhet. Vi är stolta över att göra lanseringen i partnerskap med Ericsson. Nu öppnar vi dörren till helt nya användarupplevelser och kan accelerera innovationen inom områden som underhållning, vård, industrin och transporter vilket både stärker Sveriges konkurrenskraft och bidrar till en tryggad välfärd. - Allison Kirkby, VD och koncernchef Telia

Parallellt med detta arbete upprättar Telia även basstationer i Göteborg och Malmö, där nätverken tas i bruk senare i år. Utbyggnaden av 5G-nätet i Stockholm såväl som den kommande expanderingen till andra städer görs i samarbete med Ericsson, som levererar nätverkstekniken. Telia-kunder med abonnemangen Telia Mobil eller Telia Jobbmobil får tillgång till de nya nätverken, och för närvarande listar företaget Samsungs 5G-bestyckade modeller i Galaxy S20-familjen som kompatibla produkter.

Telia_5G-3.jpg

Dagens lansering är resultatet av ett samarbete mellan Telia och Ericsson som inleddes med ett pilotprojekt år 2016, då företagen etablerade ett testnätverk i Stockholms stadsdel Kista. Företagen gick sedan vidare med att sjösätta ett offentligt 5G-nätverk i Tallinn år 2017, där Ericsson och Intel stod som samarbetspartner. Detta följdes av Sveriges första 5G-nätverk vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm år 2018.

Telias pressmeddelande och informationssida om 5G nämner inte vilka frekvensband som används för satsningen, men troligtvis handlar det likt satsningarna från Tele 2 och Tre om befintliga frekvensband för LTE/4G. Telias 5G-nätverk rullas alltså ut med start i juni, men den svenska auktionen om licenser för de 5G-dedikerade frekvensbanden 2,3- och 3,5 GHz går av stapeln den 10 november år 2020.

Läs mer om 5G-utrullningen i Sverige: