Företaget Netatmo har sedan flera år tillbaka tillverkat produkter för det smarta hemmet. Allt från väderstationer till regulatorer för element och säkerhetslösningar såsom brandvarnare och kameror. Deras senaste kamera för utomhusbruk har både en stark strålkastare och en högljudd siren för att kunna skrämma bort oönskade besökare.

Netatmo definiera zoner.jpg

Den nya kameran är väldigt lik deras tidigare kameror med tillägget av sirenen. En funktion som Netatmos kameror haft länge är möjligheten att definiera zoner i kamerans blickfång som ska trigga en notis till din telefon. Kameran kan dessutom identifiera människor, djur och fordon. På så sätt kan du själv styra vilka situationer som ska generera en telefonnotis.

Precis som deras tidigare kamera har denna en ljusstark lampa som kan slås på antingen automatiskt vid fördefinierade situationer, eller manuellt genom appen i din telefon. Den har dessutom en infraröd kamera så att du även kan se vad som händer nattetid, utan att behöva slå på belysningen. Den infraröda kameran har en räckvidd på ca 15 meter, medan den vanliga 1080p HD-kameran har en räckvidd på ca 20 m och dessutom 8× digital zoom.

Kameran är dessutom smart så till vida att den är kompatibel med både Amazon Echo, Apple Homepod och Google Home. Du kan med andra ord styra den med rösten, förutsatt att du har en smart högtalare i ditt hem. Du kan exempelvis använda rösten för att tända belysningen i kameran om du ska gå ut på kvällen. Huruvida du kan bygga scener så att kameran exempelvis kan identifiera när du parkerar bilen, och då tänder lamporna i hallen och börjar spela din favoritmusik framgår inte. Men sannolikt borde motsvarande funktioner kunna gå att skapa. Det skulle i sådana fall ytterligare höja värdet av att ha en kamera utomhus.

Med den inbyggda sirenen kan du dessutom skrämma bort inkräktare såsom rådjur som glatt mumsar på dina växter. Dock finns givetvis risken att du väcker grannarna, som sannolikt ligger och sover vid de tider på dygnet som dylika trädgårdsmarodörer är i farten.

Netatmo inkräktare.jpg

Skulle det faktiskt röra sig om en inbrottstjuv eller motsvarande kan en kamera med inbyggd siren vara väldigt effektiv. Sirenen är på 105 dBA, så det är en volym i nivå med en motorsåg eller en borrhammare. Kameran har dessutom i flera fall visat sig verka avskräckande, då en bra bild av inkräktaren kan bistå polisen i arbetet med att gripa den skyldige.

Till skillnad från flera andra kameratillverkare krävs inget abonnemang för att komma åt sparade videor. Istället lagras allt på ett SD-kort (medföljer ej), så du kan därför även gå tillbaka och se vad som hänt tidigare under dagen.

En kamera kan med andra ord öka känslan av trygghet för din familj och din egendom, och med den nu tillagda sirenen blir dina möjligheter att direkt agera på oönskade intrång mångfalt större.

Kameran blir tillgänglig från och med den 9 juni och detta genom bolagets egen webbutik, men även återförsäljarna Proshop, Power och Elon. Prislappen landar på 3 800 kronor.