De senaste åren har hårddiskar tagit flera kliv framåt när det kommer till lagringskapacitet, och tekniker såsom Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR) ska i framtiden bana väg för nya toppnivåer. Ett annat sätt att rymma mer data på varje roterande disk är SMR-tekniken, kort för Shingled Magnetic Recording, och uppnår målet genom att skriva spår omlott.

Baksidan av SMR är att när data ändras eller skrivs på nytt berörs flera spår till följd av överlappningen, vilket innebär att mer än den tillagda informationen måste skrivas om. Vid lågintensiv användning finns tid för hårddisken att göra detta, men så är inte nödvändigtvis fallet i NAS- och serversammanhang. I detta segment har hårddiskjätten Western Digital under en tid smugit in SMR-diskar utan märkning, vilket skapat problem för användare och resulterat i tydligare produktmärkning.

Nu förtydligar Western Digital det hela ett ytterligare ett steg, genom att dela upp hårddiskfamiljen WD Red i totalt tre delar genom det nya tillägget "Plus". Sedan tidigare finns WD Red och WD Red Pro, där förstnämnda del alltså innehållit både SMR-modeller och alternativ med Conventional Magnetic Recording (CMR). Framöver blir WD Red Plus-hårddiskar synonymt med CMR, som bolaget tidigare använde över hela brädet för NAS-anpassade produkter.

wd-red-family.png

Trots rapporterade problem och stark kritik behåller Western Digital alltså WD Red-stämpeln på SMR-bestyckade diskar med storlekar från 2 till 6 TB. Företaget har tidigare berättat att tekniken är fullt tillräcklig i sammanhang när användare inte belastar lagringen oavbrutet. Inställningen finns tydligt kvar och "intensiv arbetsbelastning" nämns i beskrivningen till WD Red Plus-diskarna, och därtill finns en notis om att även denna disktyp ska användas i NAS-applikationer som kör filsystemet ZFS.

WD Red Plus-serien kommer också att innehålla hårddiskar med samma kapaciteter som SMR-varianterna, något som den observante kan avgöra genom modellnamnet. I ett modellnamn med ändelsen "FAX" skvallrar "A" om att tekniken SMR finns under huven, en bokstav som istället är "R" i CMR-sammanhang. Lurigt nog gäller "FAX"-ändelsen även för CMR när 6 TB-strecket passeras.

I samtal med Arstechnica berättar en Western Digital-representant om prissättning för den uppdaterade produktfamiljen, där SMR-baserade alternativ förväntas bli billigare än WD Red Plus-familjen. Huruvida WD Red Plus ligger kvar på samma prisnivå som dagens WD Red-diskar nämns dock inte, men möjligheten att de blir något dyrare finns också. Den nya familjen i NAS-uppställningen ska börja dyka upp i butik från och med augusti.

Har du en NAS-enhet hemma? Vilken typ av hårddiskar använder du där? Berätta i kommentarstråden!