Designen för datorchassin har utvecklats i många steg de senaste decennierna: från beige-vita lådor i en storlek till RGB-utrustade historier med dimensioner anpassade för hårdvaran de ska husera. På många fronter i teknikvärlden är det dock tydligt att nostalgikänslor och gedigen konstruktion ligger till grund för efterfrågan på retroosande produkter, där Nintendos Classic Edition-spelkonsoler och IBM:s Model M-tangentbord är två exempel.

Datorlådor med funktioner och utseende hämtade från millennieskiftet är däremot en produktkategori som inte räknas till de mest eftertraktade i retrosvängen. Trenden verkar ha gått chassi- och nätdelsmakaren Chieftec förbi, som nu har konsulterat 20 år gamla ritningar för att presentera chassit CM-25B-OP med paradnumret fyra externa 5,25-tumsplatser.

Chieftech visar dock prov på självinsikt och placerar nykomlingen i en "Classic"-serie. I sann år 2000-anda bjuds plats för nätaggregat av ATX-typ i toppen av lådan, medan fronten täcks av fasta burar för nämnda 5,25-tumsenheter. För den som vill montera en mer kompakt diskettläsare av 3,5-tumstyp återfinns också en sådan extern plats. På den interna sidan finns en löstagbar lagringsbur för en trio 3,5-tumsplatser och en ensam 2,5-tumsplats, anpassad för moderniteter som SSD-lagring.

CM-25B-OP-04.jpg
CM-25B-OP-05.jpg
CM-25B-OP-03.jpg
Chieftec-4.jpg
Chieftec-5.jpg

Lådan mäter in på 490 × 198 × 437 mm (D × B × H) och stödjer moderkort av ATX-, Micro ATX- samt Mini ITX-typ. Enligt ATX-standard finns sju expansionsplatser för instickskort och med lagringsbur monterad är längden begränsad till 280 mm, vilket ökar till generösa 400 mm utan bur. Med den fullsmetade frontpanelen finns enbart en fläktplats i framkant, men användaren kan välja mellan storlekarna 120 mm eller mer stilriktiga 90 mm. Baktill ryms en fläkt på 120-, 90- eller 80 mm.

Som väntat levereras CM-25B-OP utan RGB-belysning och härdat glas, men för den nyfikne finns möjlighet till insyn genom en liten perforerad sektion i chassits sidopanel i stål. Datorlådans i särklass mest moderna inslag är de två USB 3.0-anslutningarna i fronten, som sällskapar in- och utgångar för ljud samt dubbla USB 2.0. Även färgvalet i svart kan anses vara hyfsat nymodigt, medan insidans grå-vita nyans inte är lika populär idag.

På Chieftechs webbsida nämns vare sig pris eller lanseringsdatum, men bolaget lovar att produkten sjösätts inom kort. Datorbyggare som letar efter ett hem till en så kallad sleeper PC eller drömmer sig tillbaka till den bättre dåtiden, får således vänta en liten stund till.

Använder du fortfarande något riktigt gammalt chassi till din dator, hemmaserver eller liknande? Berätta i kommentarstråden!