I lagringssammanhang har de senaste åren till stor del fokuserat på flashbaserad lagring där SSD-utveckling tar stora steget framåt sett till både prestanda och förhållande mellan kapacitet och prisnivåer. Utvecklingen står dock inte heller still för mekaniska hårddiskar, där företag arbetar på ett flertal olika tekniker som gör det möjligt att baka in mer data på enheternas magnetiska skivor.

Likt processormakarnas problem med att bygga transistorer på allt mindre tillverkningsteknik har även hårddiskmakare fått det allt svårare att pålitligt skriva data till enheternas skivor. De två huvudsakliga lösningarna på detta problem har varit att applicera värme (HAMR) eller mikrovågor (MAMR) på skivorna när data ska skrivas till skivan. Western Digital presenterar nu hårddiskar som använder ytterligare ett alternativ i form av Energy-Assisted Magnetic Recording (EAMR).

wd-eamr.jpg

EAMR är resultatet av Western Digitals forskning inom manipulering av lagringsmediet med teknikerna MAMR och HAMR. Den teknik som används i EAMR-hårddiskarna som nu presenteras kallar företaget Energy-Assisted PMR (EPMR), där elektrisk ström tillförs skrivhuvudet som skriver data till hårddiskens magnetiska skivor. Precis som med HAMR och MAMR säkerställer detta att tillståndet för en bit data förändras på ett tillförlitligt vis.

Hårddiskarna ingår i produktfamiljen WD Gold och får lagringskapaciteter om 16 och 18 TB. Enheterna är av CMR-typ (Conventional Magnetic Recording), där EPMR-tekniken används för att låta företaget bygga hårddiskar med hög lagringskapacitet mer tillförlitligt. Western Digital meddelar också att EPMR kan appliceras på andra typer av hårddiskar, där exempelvis varianten SMR (Shingled Magnetic Recording) som fokuserar på utrymmeskapacitet kan nå än större lagringsdensitet med EPMR.

wd--gold-spec.jpg

Sett till specifikationer kan de båda WD Gold-modellerna användas över gränssnittet SATA 6 Gbps, med rotationshastighet på 7 200 RPM och 512 MB cache-utrymme. Dessa egenskaper ger prestanda där läshastigheter når 269 MB/s och skrivhastigheter når 262 MB/s. Likt många hårddiskar i enterprise-klassen utlovas hållbarhet om 2,5 miljoner timmars drift (MTBF). Den begränsade garantitiden uppgår till 5 år.

Båda modeller finns tillgängliga för köp nu där priset för modellen på 18 TB hamnar på 592,99 USD, eller cirka 6 840 kronor inklusive moms. För modellen på 16 TB går priset ned till 527,99 USD, eller cirka 6 090 kronor inklusive moms.

Läs mer om magnetiska hårddiskar: