Intel har haft det tufft när det kommer till satsningar på nya arkitekturer och krympta tillverkningstekniker, och på den senare punkten ser historien ut att upprepa sig med 7 nanometer. Företaget har slutligen fått snurr på 10-nanometersteknik och "Sunny Cove"-arkitekturen hos bärbara datorer, men för stationära ska välpolerade 14 nanometer användas för nästa generation också, som har kodnamn "Rocket Lake-S".

Processorjätten har under flera generationer filat på optimeringar av "Skylake" och 14-nanometersprocessen för både stationära och bärbara, med resultaten att många kärnor och turbofrekvenser norr om 5 GHz är möjliga. Nu har Twitter-profilen _rogame grävt i databasen av resultat för Geekbench 5 och noterat att Rocket Lake-S frekvensmässigt kan nå nivåer som matchar Core 10000-serien.

Rocket Lake S prestanda.PNG
Rocket Lake S prestanda.PNG

Twitter-användaren menar att resultatet sannolikt handlar om ett utvecklingsexemplar och att bas- och turbofrekvens på 3,4 respektive 5,0 GHz inte nödvändigtvis är slutgiltiga siffror. Något som däremot hänger med till färdig produkt är de 8 kärnorna och 16 trådarna, som enligt uppgift tar plats i familjens toppmodell. Om så blir fallet blir det ett kliv ned från flaggskeppet Core i9-10900K – Intels första 10-kärniga historia för konsumentplattform.

Prestandamässigt gäller 1 507 poäng i enkeltrådat läge, med 7 603 poäng när samtliga kärnor får sträcka på benen. Jämfört med Core i7-10700K, som också har 8 kärnor och 16 trådar, är detta ett hopp upp i förstnämnda läge, som för sistnämnda domineras av resultat om 1 300–1 400 poäng. Geekbench 5-databasen visar däremot flerkärniga resultat som generellt är en skaplig bit ovan 7 600 poäng, något som styrs mycket av användarnas kylare och eventuella överklockning.

Bakom kodnamnet Rocket Lake-S gömmer sig den nya arkitekturen "Willow Cove", som ska användas genom hela Intels produktsegment. Den nuvarande tionde generationens Intel Core-processorer är uppdelad i två på den bärbara sidan. 10 nanometer och "Sunny Cove" syns i det ultratunna segmentet, som trots uppgraderad prestanda vid en given klockfrekvens inte är något att räkna med på prestandafronten. Ett tak vid fyra kärnor, åtta trådar samt turbofrekvenser som i bästa fall når 4,1 GHz, är anledningarna till ytterligare Skylake-användande.

Intel Ice Lake 4.JPG

"Ice Lake" för bärbara är ingen höjdare för klockfrekvenser.

De försiktiga klockfrekvenserna hos den årsgamla arkitekturen har givit upphov till spekulation om att Rocket Lake-S inte bjuder något större prestandahopp över Skylake, eftersom reducerade frekvenser inte nödvändigtvis vägs upp av andra arkitektoniska förbättringar. Det upphittade prestandaresultatet ser alltså ut att slå hål på detta, i alla fall i stationära sammanhang.

När Willow Cove-arkitekturen tillverkas på 10 nanometer och för bärbara kallas processorfamiljen "Tiger Lake" och Intel lovar lansering till årets tredje kvartal. Informationen har dock gått Acer förbi, som redan röjt ett par modeller med Tiger Lake under huven. Lanseringen för stationära dröjer till någon gång nästa år, och klart är att Intel arkitekturbytet till trots behåller sockel LGA 1200 och stödjer samtliga 400-seriens styrkretsar.

Källa: Geekbench 5 via _rogame

Läs mer om Intels processorer: