Kina försöker knappast dölja sina planer att expandera sin kretsproduktion för att minska sitt beroende av utländska aktörer. En av de senaste kretsarna som ska hjälpa till i resan mot utökad inhemsk produktion heter Kirin 1020. Huaweis uppkommande Kirin 1020 ser ut att bli den första systemkretsen (SoC) från ett kinesiskt företag som tillverkas på 5 nanometer.

I vanliga fall brukar en mindre tillverkningsteknik innebära minskade kostnader men weibo-användaren Mobile chip master rapporterar att Huaweis Kirin 1020 ser ut att bli dyrare än Apples A14. Då båda kretsarna är tillverkade på 5 nanometersnoden tyder det på att Kirin 1020 i sin helhet kommer bli fysiskt större A14.

Mobile-phone-chip.png

Trots att Huaweis integrerade krets förväntas bli dyrare än konkurrenternas motsvarigheter verkar det inte avskräcka det kinesiska företaget att fortskrida med utvecklingen. Huaweis dotterbolag Hisilicon som ligger bakom designen till Kirin 1020 levererar endast till Huawei – vilket bidrar till att det saknas incitament till att förminska både storlek och kostnad på den integrerade kretsen.

Till följd av det amerikansk-kinesiska handelskriget kommer leveranser av Kirin 1020 från TSMC endast ske till och med september månad. Hur många 5-nanometerskretsar Huawei hinner samla på sig innan lagrena sinar återstår att se.

Läs mer om Huawei: