AMD och dess processorserie "Renoir" gör allt större avtryck i världen av bärbara prestandadatorer, mycket tack vare dess energieffektivitet som för första gången är minst lika bra som konkurrensens. Där Intel sedan länge har problem att möta marknadens efterfrågan av bärbara processorer har AMD haft ett gyllene läge att ta marknadsandelar.

Nu menar datortillverkaren XMG i ett inlägg på Reddit att även AMD lider av leveransbekymmer till följd av hög efterfrågan av processorn Ryzen 7 4800H. I fallet XMG handlar det om 1 600 processorer som förvisso allokerats tillverkaren, men försenats på obestämd tid. Enligt inlägget menar AMD att tillgångsproblematiken är ett problem för hela industrin.

This situation is purely a reflection on the shipping situation of models with AMD Ryzen H series CPU. No other of our models are affected by this bottleneck.

Tillgångsproblemet bottnar i att AMD som bekant förlagt sin tillverkning hos TSMC, vars produktionslinor tack vare företagets marknadsledande position är fullbokade. Samtidigt ser AMD ut att ha misslyckats att väga in en av två faktorer, antingen den förväntade efterfrågan på "Renoir"-processorer, alternativt Intels tillgångskortakommanden.

Tyska XMG nämner även att "större tillverkare äntligen insett att AMD är ganska bra", där tillverkare likt Acer, HP och Lenovo åsyftas. Dessa giganter besitter en annan köpkraft än nischtillverkaren och tros därför prioriteras i leveranskön av AMD. Beställningar som lagts hos XMG med ursprungligt leveransdatum i augusti har skjutits fram till sent i september.

Läs mer om AMD "Renoir":