Få har lyckats undvika nyheten att Amazon till slut offentliggjort dess expansion till den svenska marknaden. Exakta detaljer är ännu okända, men den intresserade kan läsa SweClockers chefredaktör Anton Nilssons krönika om e-handelsgigantens väntade genomslag, där den svenska marknaden anses vara väl förberedd på Amazons ankomst.

Med etableringen i Sverige kommer tjänsten Amazon Prime bli tillgänglig för konsumenter inom kungadömets gränser för första gången. Tjänsten innebär normalt bland annat kostnadsfria frakttjänster med en övre tidsgräns om 48 timmar. Hur logistiken har tänkt att se ut har varit oklart, men nu träder ingen mindre än svensk-danska logistikoperatören Postnord fram som Amazon-partner enligt Dagens Nyheter.

Redan tidigare har Postnord skött logistiken åt Amazon vid beställningar från dess tyska filial, där det kostnadsfria standardalternativet vid ordervärden över en viss gräns varit den nordiska speditörens tjänster. Under våren har Amazon i samarbete med Postnord även uppgraderat tjänsten och erbjudit kostnadsfria hemleveranser till följd av ökat antal hemifrån arbetande svenskar.

Till Dagens Nyheter säger Postnords chef för e-handel och logistik Peter Hesslin att Amazon sedan tidigare är nöjda med företagets tjänster och att en "absolut samsyn på leveransförmåga och leveranskvalitet" existerar företagen emellan.

Jag kan inte gå in på detaljer, men det är klart att vi räknar med fler paket. Däremot är det inte så att man är uppe i full speed över en natt, utan det här kommer väl vara en successiv utveckling för Amazon precis som för alla andra som kliver in på den här marknaden. – Postnords Peter Hesslin

Amazon å sin sida håller igen gällande leveranslöften, och ger en enda kommentar till publikationen: ”Vi har inte meddelat något om hur vårt leveranslöfte kommer se ut i Sverige och kommer bara göra det närmare lanseringen”.

Har du beställt varor från Amazon som levererats med Postnord? Har du varit nöjd? Diskutera i kommentarerna!