Det är sannolikt få teknik- eller spelentusiaster som missat att höstens lanseringar av eftertraktade produkter har varit svåra att få tag på. Individer och grupper som köper upp stora kvantiteter för att sälja dessa vidare dyrt, så kallade scalpers, har bidragit till att göra det ännu svårare att få tag på nyheter med redan begränsad tillgång.

Scalpers-3.jpg

Michael Driscoll, som arbetar som dataingenjör hos Oracle, visar prov på yrkesmässig skicklighet genom https://dev.to/driscoll42/an-analysis-of-the-80-million-ebay-scalping-market-for-xbox-ps5-amd-and-nvidia-f35]att sammanställa[/url] hur mycket scalpers har lyckats håva in genom att sälja vidare produkter. Bedriften utförs genom att utveckla mjukvara som läser igenom produktannonser på auktionssajten Ebay och jämför priserna med den faktiska prislappen i handeln. Trots att det inte handlar om en komplett eller felfri analys pekar den på en alarmerande lukrativ höst för scalping-grupper.

Scalpers-2.jpg
Scalpers-6.jpg
Scalpers-7.jpg

Michael Driscolls analys har utförts på produkterna Xbox Series X/S, Playstation 5, grafikkorten i Nvidias Geforce RTX 3000- och AMD:s Radeon RX 6000-serier samt Ryzen 5000-processorer. Den som suktat efter komponenter till datorn får extra besvärande läsning, då processorerna i Ryzen 5000-serien inledningsvis sålts vidare för så mycket som 240 procent över riktpriset. Analysen landar i att produkterna fortsätter att säljas till mer än 50 procent över riktpris fram till mitten av januari.

När det gäller grafikkort som ingår i Radeon RX 6000 "Big Navi" är situationen än värre. Högsta noterade pris hos scalpers når förvisso "endast" 200 procent över riktpris, men Radeon RX 6800 säljer fortfarande för 150 procent över riktpris. Syskonet RX 6800 XT håvar fortfarande in 75 procent över riktpris, och summorna för grafikkorten har alltså inte sjunkit i samma grad som för processorerna. Situationen ser aningen bättre ut för Nvidias del, men är även där beklämmande.

Geforce RTX 3080 har som mest varit 220 procent dyrare, men har på senare tid landat runt 80 procent över riktpris. Mellanklassens RTX 3060 Ti kostar cirka 60 procent mer, medan syskonet RTX 3070 gör plånboken 70 procent lättare. Förhållandevis har toppkortet Geforce RTX 3090 varit billigast att få tag på, med en höjning om "endast" 40 procent.

Att tillägga är att Michael till synes har jämfört alla grafikkort mot Nvidias och AMD:s rekommenderade priser som i förstahand gäller Founders Edition respektive referensmodellerna från de två bolagen. Något som lär stå för en, förvisso ganska liten, del av mellanskillnaden.

Scalpers-1.jpg
Scalpers-5.jpg

Scalpers har inte heller varit nådiga mot den som vill få tag på nya generationens spelkonsoler. Av de två lanserade Xbox-modellerna är storasyskonet Xbox Series X mest populär och kräver i regel en höjning om 50 procent från grundpriset. Slutsatsen är att scalpers har tjänat 9 miljoner USD endast på Xbox Series X/S. Ingen av de tidigare produkterna kommer dock i närheten av Playstation 5, vars högsta notering på Ebay ligger 380 procent över riktpris.

Den digitala varianten av Playstation 5 har inte varit lika populär sett till sålt antal, men når högst toppnotering. Modellen med skivläsare har sålts i fler exemplar, men har "endast" sålts för 200 procent över grundpriset. Analysen anger att 32 500 exemplar av Playstation 5 har sålts vidare enbart via Ebay, vilket genererat intäkter på 19 miljoner USD för scalpers. Den digitala versionen av Sonys senaste spelkonsol är för övrigt dubbelt så dyr som konkurrenten Xbox Series S.

Michael Driscolls slutsats är att scalpers har sålt vidare varor för 82 miljoner USD under sedan september, där 39 miljoner USD eller cirka 330 miljoner kronor varit ren vinst. Det bygger på totalt 14 eftertraktade produkter. Då Ebay inte är den enda plattformen för att sälja vidare produkter uppskattar Michael Driscoll att den totala marknaden kan vara 2–5 gånger större, men spekulerar i att den också kan vara tio gånger större.

Vad tycker du om scalping? Legitim affärsmodell eller finns det en speciell plats i helvetet för den som ägnar sig åt denna aktivitet?