Hösten 2020 inledde Apple projektet att gå ifrån Intels x86-baserade processorer till egenutvecklade med ARM:s instruktionsuppsättning. Den första i raden blev systemkretsen M1, vilken hösten 2021 sällskapades av två stycken rejält uppskalade modeller i form av M1 Pro och M1 Max. Nu rapporterar The Information om att Apple har betydligt kraftfullare doningar i görningen.

Nästa på tur i M1-familjen ska inte bestå av en systemkrets, utan av två stycken och tillverkas på TSMC:s 5-nanometersteknik. Sannolikt skulle den ena husera processorkärnorna medan den andra skulle bestå av en fristående grafikdel – något som eventuellt skulle kunna liknas vid ett grafikkort. Dagens flaggskepp M1 Max har en kretsstorlek på 425 mm², vilket är knappt hälften av vad som ens är möjligt att tillverka i kretsväg.

Systemkrets

CPU-kärnor

GPU-kärnor

Användningsområde

M1

4 st. högpresterande + 4 st. strömsnåla

8 st. grafikkärnor

Macbook, Mac (bärbara & stationära)

M1 Pro "Jade C-Chop"

8 st. högpresterande + 2 st. strömsnåla

16 st. grafikkärnor

Macbook (bärbara)

M1 Max "Jade C-Die"

8 st. högpresterande + 2 st. strömsnåla

32 st. grafikkärnor

Macbook (bärbara)

"Jade 2C-Die"

16 st. högpresterande + 4 st. strömsnåla

64 st. grafikkärnor

Mac Pro (stationära)

"Jade 4C-Die"

32 st. högpresterande + 8 st. strömsnåla

128 st. grafikkärnor

Mac Pro (stationära)

Tidigare under året rapporterade Bloomberg om fyra nya systemkretsar från Apple. Två av dessa stämde till punkt och pricka i form av nyligen avtäckta M1 Pro och M1 Max, både sett till antalet beräkningsenheter och att de skulle användas i bärbara datorer. De båda tar plats i Apples senaste generation Macbook Pro.

Det gör de andra två konfigurationerna trovärdiga. Apple M1 Max kallades vid tillfället "Jade C-Die" och modellen över "Jade 2C-Die", följd av toppmodellen "Jade 4C-Die". Medan de påstådda kodnamnen i åtanke skulle det istället för separata kretsar för processorkärnor och grafik handla om flera M1 Max-kretsar som körs i tandem. Två stycken för "Jade 2C-Die" och fyra stycken för Jade 4C-Die". Oavsett hur kretsen eller kretsarna ser ut angav ursprungsrapporten att dessa tar plats i stationära Mac Pro.

Enligt The Information ska även nästkommande kretsar från Apple vara del av M1-generationen, vilket bör innebära att även dessa baseras på samma arkitekturer som första M1. Det ska istället dröja till år 2023 innan Apple släpper något helt nytt och då tillverkat på TSMC:s 3-nanometersteknik, som går in i storskalig produktion samma år.

Här rapporteras det om tre olike systemkretsar, där "Lobos" och "Palma" ska ta plats i Macbook Pro och stationära Mac-datorer. En energieffektiv variant, motsvarande M1, kallad "Ibiza" ska vara ämnad en ny generation Macbook Air och Ipad-surfplattor.

Läs mer om Apples satsning på egna processorer: