Det senaste snittets grafikkort, systemkretsar och processorer har sakta men säkert överförts till mer avancerade tillverkningstekniker. För Intel gäller egna Intel 7 (tidigare 10 nanometer), Nvidia använder Samsungs 8 nanometer, medan TSMC:s 5-nanometersteknik förser Apple med kretsar. AMD satsar det mesta på ett kort och använder 7 nanometer från TSMC för grafik-, processor- och systemkretsar för konsoler och bärbara datorer.

För ett antal år sedan hade AMD egna fabriker, men knoppade av tillverkningen till fristående Globalfoundries. Till följd av höga kostnader har Globalfoundries kastat in handduken när det gäller nodkrympning, varför kontraktstillverkarens mest avancerade nod är 12 nanometer. AMD har trots övergång till TSMC avtalsenligt köpt tillverkning hos Globalfoundries årligen, och nu står klart att det röda laget väljer att skala upp detta framöver – äldre teknik till trots.

AMD och kontraktstillverkaren har avtal om att köpa respektive avsätta tillverkningskapacitet, ett avtal som i våras fick slutdatum år 2024 och ett ordervärde om 1,6 miljarder USD. Vid tidpunkten spåddes att de två företagen går skilda vägar efter periodens slut, men Anandtech rapporterar nu att så inte blir fallet. AMD förlänger nämligen överenskommelsen till 2025 och ökar värdet till 2,1 miljarder USD, motsvarande 19,1 miljarder kronor, som ska betalas ut under de kommande fyra åren.

Den utökade affären kan vid första anblick verka motsägelsefull, men AMD använder fortfarande 12-nanometersteknik i senaste snittets processorer. Ryzen- och Epyc-processorer med så kallad chiplet-design har I/O-del och processorkärnor på separata kretsar; sistnämnda tillverkas på 7 nanometer, förstnämnda med Globalfoundries metoder. En möjlighet är att AMD planerar att hålla kvar i tekniken för just I/O-delen en bra tid framöver, eller att äldre Zen+-processorer återkommer som en effekt av kretsbristen.

Läs mer om tillverkning: