Att modifitera spel är väldigt populärt inom flera genrer och titlar, där stora hemsidor som Nexusmods och moddb förser användaren med mer nedladdningsbart innehåll än som möjligen kan konsumeras. Oftast berör modifikationerna titlar med enspelarlägen, och kan till och med uppmuntras av utvecklare. Allt från nya texturer, omvälvande speländringar och hela expansioner kan finnas att gratis ladda ner från en myriad av olika mod-skapare.

Alla moddar är dock inte gratis och de mer välpolerade kan finnas bakom en betalvägg, likt Patreon. Ett exempel på en sådan mod är en kamera-moddar skapad av utvecklaren Otis, som byggt en filmisk kamera för Cryengine-spel. Detta var något som Crytek, skaparna bakom spelmotorn Cryengine, inte fattat tycke för. Ett så kallat Cease and Desist-brev skickades till Otis, där de ställde ultimatum till utvecklaren att släppa verktygen fritt eller avsluta distributionen helt.

Detta möts med skarp kritik från inget mindre än mod-utvecklaren själv, men även av spelintresserade överlag på internetforum. Där är bojkott av Crytek på tal i flera diskussionstrådar. Crytek är dock snabba på bollen med ett gensvar där de publikt ber om ursäkt och erkänner att de kunde ha hanterat situationen annorlunda. Däremot drar de inte tillbaka kravbrevet, utan det är fortsatt villkoren som listas där som gäller om utvecklaren vill undvika legala komplikationer.

Otis hävdar att han inte gjort något fel, då ingen kod från Crytek har använts. Dock väljer utvecklaren att dansa efter Cryteks pipa, och med omedelbar verkan avslutar utvecklingen av alla sina kamera-mods. Därtill meddelar han att det blir sista gången han rör ett spel byggt på teknik från Crytek igen. Huruvida Frans "Otis" Bouma och hans välrenommerade filmiska kameror för spel återvänder vid senare tillfälle återstår att se.

Brukar du modifiera dina spel för en bättre spelupplevelse? Kommentera gärna och dela med dig av dina favoriter med andra medlemmar här på forumet!