Vid introduktionen av Windows 11 stod det klart att Microsoft gjort förändringar i systemkraven, där en TPM 2.0-modul nu var ett krav för att installera operativsystemet. Sedan ett antal år tillbaka integrerar både Intel och AMD en TPM-lösning i företagens processorer, vilket innebär att man inte behöver investera i en separat modul till moderkortet.

AMD:s integrerade TPM-lösning (FTPM) i företagets Ryzen-processorer har dock visat sig ställa till problem för vissa användare. På ett antal diskussionsforum världen över, däribland Reddit, rapporterar användare att de upplever tillfälliga hängningar flera gånger om dagen när de har den integrerade TPM-lösningen aktiverad. Problemen yttrar sig både i spel och i skrivbordsmiljö, där systemet fryser under någon sekund för att sedan återgå till normal operation.

AMD has determined that select AMD Ryzen system configurations may intermittently perform extended fTPM-related memory transactions in SPI flash memory (“SPIROM”) located on the motherboard, which can lead to temporary pauses in system interactivity or responsiveness until the transaction is concluded.

Nu har AMD identifierat problemet, där detta härrör från långa TPM-relaterade minnesöverföringar i SPI-kretsen som sitter på moderkortet – något som kan orsaka hängningar till överföringen har slutförts. Företaget förbereder just nu en SBIOS-relaterad åtgärd, där nya BIOS-versioner med AGESA 1207 väntas rullas ut i början av maj till påverkade plattformar.

Då de nya BIOS-versionerna är två månader bort bjuder även AMD på en alternativ lösning för användare som drabbas av hängningarna ihop med den integrerade TPM-modulen. Den går kort och gott ut på att inaktivera den integrerade TPM-modulen och investera i en separat TPM 2.0-modul som installeras på moderkortet.

Har du haft problem med hängningar eller frysningar i samband med den integrerade fTPM-modulen? Dela med dig i kommentarstråden!