Med åren har bärbara datorer blivit tunnare och till följd av det har också uppgraderingsmöjligheterna blivit sämre. Nu verkar det dock som om Dell bestämt sig för att det är något att satsa på, men kanske snarare för att kunna erbjuda fler varianter utan att behöva tillverka en uppsjö av olika moderkort för varje produkt. Enligt information läckt av "Emerald_x86" på Twitter, har Dell tagit fram vad företaget kallar CAMM (Compression Attached Memory Module) och DGFF (Dell Graphics Form Factor) för att lösa problemet.

I det första fallet handlar det om en ny typ av modul för primärminne, som enligt bilden i toppen av artikel skiljer sig avsevärt från dagens SO-DIMM. Det ser dessutom ut som om en CAMM kan ersätta två SO-DIMM, vilket normalt krävs för att köra minnet i dubbla kanaler. I det här fallet blir det alltså två 32-bitars DDR5-kanaler gånger två, vilket motsvarar två DDR4 minnesmoduler.

Modulen ser ut att använda en kort-till-kort-kontakt och behöver skruvas fast. Det betyder att det är något krångligare att installera en CAMM jämfört med en SO-DIMM, som bara snäpps på plats. Enligt en tidigare läcka ska Dell även ha tagit fram en distans eller adapter, för att göra det möjligt att använda vanliga DDR5 SO-DIMM-minnen istället för CAMM-minnen, men bild av detta saknas.

FQe3BZzWUAcKSqE.jpg
Dell-Arc-A70M-AlderLakeHX.jpg

När det kommer till DGFF-modulen saknas också en bild, men Dell var en av få tillverkare av bärbara datorer som sålde uppgraderingsmoduler en gång i tiden. Dell använda också MXM-moduler under lång tid, till företagets lite tjockare bärbara speldatorer. DGFF-modulen verkar fungera med grafikkretsar som har TDP-värde på upp till 125 watt, i alla fall baserat på den information som finns tillgänglig på de kommande Dell Precision 7000-modellerna.

Precision 7000-serien är avsedd för företag som har lite högre krav på prestandan. De nya modellerna ska komma med en Intel "Alder Lake-HX"-processor med en TDP på 55 watt, ett flertal olika grafikalternativ från Nvidias professionella produktkatalog, alternativt en okänd Intel Arc DG2-baserad modul med en TDP på upp till 90 watt. Andra finesser inkluderar upp till 128 GB arbetsminne, 12 TB lagringsutrymme PCI Express 4.0, två Thunderbolt 4-portar och en 16-tums OLED-skärm med ljusstyrka på 500 nits. I dagsläget är det okänt när Dell planerar att lansera de nya modellerna.