Intel har publicerat 16 säkerhetsråd som täcker 41 sårbarheter i en mängd olika produkter, som bland annat inkluderar flera generationer av äldre processorer, firmware för både Optane-baserade SSD:er och Intels NUC-datorer, drivrutiner för Linux samt Intels XTU-mjukvara som används för överklockning. För det flesta av sårbarheterna har Intel redan tagit fram uppdateringar, men i många fall kommer uppdateringar att komma via firmware eller UEFI uppdateringar från produkt- eller moderkortstillverkarna.

För processorerna gäller CVE-2022-21151 vilket ska vara en potentiell säkerhetssårbarhet som kan tillåta att information går att komma åt om angriparen redan har tillgång till systemet. Den räknas som ett mindre farligt säkerhetshål och ligger på 5,3 på den tiogradiga CVSS skalan. Åtgärden är en mikrokodsuppdatering som redan finns på Github för olika Linux-baserade operativsystem medan Windows Update kommer att ha en uppdatering för Windows-användare. Det ska även komma BIOS- eller UEFI-uppdateringar för vissa produkter.

intel_cpu_sårbarheter.jpg
intel_nuc_sårbarheter.jpg
intel_optane_sårbarheter.jpg

Äger man en Intel NUC-dator bör man uppdatera BIOS eller UEFI på den omgående, eftersom här handlar det om tre olika säkerhetssårbarheter som kan klassas som större risker. Här handlar det om produkter sedan 2018 fram tills i år och Intel har släppt uppdateringar för samtliga produkter.

Har man en Intel Optane SSD i sin dator eller server bör man se till att uppdatera firmware på den, eftersom Intel har publicerat inte mindre än åtta olika säkerhetshål för ett flertal produkter. Här handlar det om sårbarheter på en skala från 5,3 till 7,9, men alla säkerhetshål kräver tillgång till systemet för att vara en risk. Här får man kolla med Solidigm Technology, eftersom Intel sålde sin SSD-affärsenhet till dem förra året.

Använder man Intels XTU-mjukvara för att överklockning rekommenderas en uppdatering till den senaste versionen, eftersom det i det här fallet ska gå att kapa system där användaren har tillgång till XTU-mjukvaran. Kanske det mest osannolika fallet av kapningar som kan ske, men också det lättaste problemet att åtgärda.