De senaste åren har teknik för virtuell- och förstärkt verklighet (VR, AR) blivit betydligt mer tillgängligt för gemene man, inte minst i form av VR-headset av olika slag. På AR-sidan har bolag som Meta, Google och Microsoft arbetat med smarta glasögon av olika slag, där bland annat Microsofts Hololens letat sig ut till företag.

Sedan 2015 har även amerikanska Mojo Visions arbetat på en betydligt mer hudnära variant, i form av kontaktlinser. Likt smarta glasögon är tanken att underlätta vardagliga sysslor med grafik och gränssnitt, men i ett kompaktare format. Nu demonstrerar Mojo Visions en ny fungerande prototyp för en förhandstitt på hur den färdiga produkten är tänkt att fungera.

md_MojoLensViewBackground.png
xl_Mojo_Lens_on_Finger.jpg

I ett blogginlägg på bolagets webbplats berättar Mojo Visions VD Drew Perkins att han är den första som fått fysiskt prova på de smarta kontaktlinserna. Hittills har endast en lins provats åt gången och under demonstrationen har han bland annat kunnat se en kompass, text och bilder genom linsen.

Till skillnad från de mjuka kontaktlinser som är vanligast förekommande för att korrigera synfel är Mojo Visions linser hårda. I dem sitter en Micro LED-panel som mäter 0,5 millimeter i diameter, specificerad till 14 000 pixlar per tum. Den drivs i sin tur av en mycket liten ARM-baserad Cortex M0-processor samt små batterier certifierade för medicinskt bruk.

xl_Mojo_Lens_On_Eye_3sm.jpg

Trots de små linserna är konstruktionen som helhet inte riktigt lika diskret ännu. För att prototypen ska fungera krävs en enhet hängandes runt halsen innehållandes en kraftigare processor och grafikdel som via 5 GHz-bandet sänder information till linsen. Därtill behövs även en särskild mössa innehållandes en antenn.

Exakt när de smarta linserna kan tänkas leta sig ut i mer färdig version är inte känt, men bolagets VD antyder att det rör sig om ungefär tio år till.

Skulle du kunna tänka dig att bära smarta kontaktlinser?