På telefonmarknaden har Apple och Samsung länge varit givna som största aktörer, men förra sommaren seglade kinesiska Xiaomi upp och knep andraplatsen från Apple. Det är inte särskilt oväntat, eftersom Xiaomi har produkter som tilltalar fler plånböcker än Apple. Att stora delar av sortimentet är av det billigare slaget förhindrar dock inte Xiaomi från att även tillhandahålla påkostade lurar.

Nu uppdateras bolagets toppsegment med den iögonfallande flaggskeppstelefonen 12S Ultra, som kommer i sällskap av 12S Plus och 12S – ett namnschema lånat från Samsung-världen. För toppmodellen är kameraprestanda en stor del av nyheterna, vilket bland annat syns genom ett samarbete med Leica, men i synnerhet genom entumssensorn Sony IMX 989-bildsensorn på 50,3 megapixlar som används för huvudkameran. Ljuset från fyra pixlar sammanfogas för att ge högre dynamiskt omfång, vilket är en vanlig teknik hos högupplösta telefonkameror.

xiaomi 2.jpeg

Även designen osar kamera med en stor cirkulär glasyta på baksidan som till utseendet påminner om en kameralins. Under glasytan finns telefonens tre kameror, där de två övriga är på 48 megapixlar och klarar 128 graders vidvinkel respektive en blandning av variabel optisk och digital zoom för att nå upp till 120× förstoring. Materialet på telefonens baksida är också kamerainspirerat, med en skrovlig yta som Xiaomi beskriver som "läderlik".

Xiaomis nytillskott är bestyckad med en 6,7 tum stor skärm med variabel bildfrekvens i spannet 1–120 Hz och upplösningen 3 200 × 1 440 pixlar, som således innebär ett bildförhållande på 20:9. Mellan skärm och kamera finns hårdvaran som driver hela kalaset, nämligen Qualcomms uppgraderade och mer energieffektiva toppsystemkrets Snapdragon 8+ Gen 1. Primärminne och lagring sträcker sig upp till 12 respektive 512 GB, medan 4 860 milliamperetimmar och 67 watt trådbunden samt 50 watt trådlös snabbladdning syns på batteri- och laddningsfronterna.

De två 12S-syskonen är enklare och aningen mindre, men har samma systemkrets och kameror med tillhörande bildprocessering som välsignats av Leica. Den som vill uppgradera telefonen till en ny Xiaomi-modell riskerar dock att bli besviken, eftersom företaget meddelar att de endast blir tillgängliga i Kina. Framtiden får utvisa om en global utrullning väntar på horisonten.