AMD:s AM5-plattform bryter stödet med äldre processorer och öppnar dörren till PCI Express 5.0 och DDR5, vilket ackompanjeras av snabbare och mer energieffektiva processorer i Ryzen 7000-serien. Att den nya hårdvaran anländer någon gång i höst har kommunicerats en längre tid, men det är snabba puckar som gäller när årstid nu preciseras till månad och dag.

I samband med att AMD under natten avtäckte årets andra kvartalsrapport, berättade VD Lisa Su att Ryzen 7000 och AM5 planenligt kan lanseras under tredje kvartalet – augusti eller september. Wccftech nöjer sig inte med detta relativt snäva spann och får gehör från kontakter i branschen, som menar att tre datum redan är spikade. Det handlar om datum för avtäckande, publicering av recensioner samt tillgänglighet i handel.

Om uppgifterna stämmer blir avtäckandet exklusivt för nattugglor, eftersom tidpunkten som kommuniceras är klockan 02:00 svensk tid, tisdag den 30 augusti. Den sena timmen för avtäckande förekommer då och då, exempelvis i samband med Computex-mässan i Taiwan, men är annars relativt ovanlig. I skrivande stund har AMD inte meddelat att de arrangerar eller deltar i något evenemang den 30 augusti, men om så är fallet lär företaget upplysa om att något är på gång inom några veckor.

Wccftech skriver att avtäckandet förekommer recensioner och tillgänglighet med cirka två veckor, där tisdag den 13 september klockan 15:00 svensk tid gäller för förstnämnda. Samma tid torsdag den 15 september ska produkterna bli tillgängliga i butik, och framtiden får utvisa om tillgången blir bättre än när Ryzen 5000 sjösattes. I skrivande stund är det oklart vilka processorer som blir först ut, men sannolikt satsar AMD på de dyrare delarna av sortimentet.

Kommer du att boka in nattsittning om datumet stämmer, eller tittar du hellre på sändningen och artiklar i efterhand? Berätta i kommentarstråden!