Att utföra en "delid" på sin processor för att förbättra kontakten mellan processorn och kylaren har varit populärt i vissa entusiastkretsar under en längre tid, i jakt på lägre temperaturer. Begreppet innebär att värmespridaren på processorn avlägnas, ofta med hjälp av ett verktyg särskilt ämnat för ändamålet. SweClockers har tidigare försökt sig på ingreppet, då med en Intel Core i7-8700K.

Nu presenterar Bilibili-användaren Expreview (via Videocardz) en "delid" på ett utvecklingsexemplar av Core i9-13900 ur den kommande "Raptor Lake"-serien. Med rakblad och värmepistol i hand lyfts huven från värstingen. Intel har sedan några generationer tillbaka frångått den kylpasta som tidigare användes mellan processor och värmespridare för att istället löda ihop dem, något som fortsätter med Core 13000-serien.

13900 Delid Dies.jpg

Bildkälla: Expreview (via Videocardz)

I sin video placerar Expreview nakna flaggskeppsprocessorer från "Rocket Lake", "Alder Lake" och kommande "Raptor Lake" sida vid sida. Den som kikar lite noggrannare kan urskilja att "Raptor Lake"-kretsen ser större ut än föregångaren. Detta bekräftas av måtten som presenteras, som visar att den kommande processorn blir 257 mm², vilket kan jämföras med föregångarens 208 mm². De två processorerna har lika många högpresterande kärnor, men åtta extra energieffektiva sådana tillkommer med Core i9-13900. Dessa bär sannolikt stor del av ansvaret för den större kretsen, som fortfarande är mindre än "Rocket Lake"-modellen på 280 mm².

Större kretsar är generellt lättare att hålla svala eftersom värmen inte blir fullt lika koncentrerad och arean som får kontakt med värmespridaren blir större. Samtidigt lutar rykteskvarnen åt att Core 13000-serien kan bli en effekttörstig generation och det är därför ingen självklarhet att de kommer gå svalt utan en rejäl kyllösning. Det är ännu oklart hur väl de kommer gå att kyla ned och hur mycket en "delid" kan hjälpa till denna gång. Svaren på frågorna lär komma någon gång till hösten, då lanseringen av "Raptor Lake" inträffar.

Har du någonsin försökt dig på en "delid"? Dela med dig i tråden!