Sedan Microsoft sadlade om till att använda Chromium som grund har den egna webbläsaren Edge skördat stora framgångar, för att idag ha en marknadsandel om cirka 11 procent. Precis som med Windows har Microsoft testversioner där nyfikna användare kan kika närmare på funktioner som möjligtvis blir del av webbläsaren i framtiden. För ett år sedan experimenterade mjukvarujätten med ett säkerhetsläge med namnet "Super Duper Secure Mode", som nu blir verklighet.

Vad är utökat säkerhetsläge? Då körs dina okända webbplatser utan just-in-time-kompileringen (JIT) för att ge extra skydd. Att köra JIT-mindre minskar attackytan, vilket gör det svårt för skadliga webbplatser att utnyttja.

Det extra skyddet omfattar Windows åtgärder i operativsystemet, till exempel Hardware Enforced Stack Protection, Arbitrary Code Guard (ACG) och Control Flow Guard (CFG).

I bolagets officiella information är det knöliga namnet numera bortplockat, men sedan version 104 av Edge finns det utökade säkerhetsläget tillgängligt bland inställningarna för "Sekretess, sökning och tjänster". Microsoft förklarar att skyddet innebär att just-in-time-kompilering av Javascript på okända webbsidor avaktiveras, för att minska risken för angrepp.

När funktionen först testades informerade Microsoft om att majoriteten av säkerhetsproblemen på moderna webbplatser har koppling till Javascript, men att det är svårt för webbläsarutvecklare att hålla jämna steg med de illvilliga utvecklarna. Det utökade säkerhetsläget tillkommer därför som ett extra lager för att surfa säkrare, men det kan komma med prestandanackdelar som längre sidinladdningar.

Super duper.jpg

Funktionen är avaktiverad som standard, men kan aktiveras i ett av tre lägen. Microsoft rekommenderar det grundläggande, som garanterar att webbplatser fungerar som tänkt samtidigt som säkerhetshot blockeras. Det balanserade läget tar hänsyn till användarbeteende och är kopplat till en specifik enhet, medan det strikta läget gäller alla webbplatser. Oavsett läge är det möjligt att lägga till webbplatser som undantas från säkerhetsläget.

Använder du Edge, och kommer du i så fall att använda säkerhetsläget? Berätta i kommentarstråden!