Fuskande i spel med som kretsar kring flerspelarlägen kan vara ett frustrerande störningsmoment, särskilt när fuskandet blir så pass utbrett att det förstör spelupplevelsen för resterade spelare. För att tackla det är många spel i nuläget utrustade med olika antifusksystem, som detekterar och stänger av spelare som försöker vinna med oärliga metoder.

Nu tar EA nya krafttag mot fusk med det egenutvecklade systemet EA Anticheat (EAAC), som ska hantera fuskproblemet på kernel-nivå. Det innebär att det körs under applikationslagret i vad som närmast kan beskrivas som operativsystemets kärna, vilket ger bättre förutsättningar att stoppa fusk som placerats på samma nivå.

For games that are highly competitive and contain many online modes like FIFA 23, kernel-mode protection is absolutely vital. When cheat programs operate in kernel space, they can make their cheat functionally invisible to anti-cheat solutions that live in user-mode. Unfortunately, the last few years have seen a large increase in cheats and cheat techniques operating in kernel-mode, so the only reliable way to detect and block these is to have our anti-cheat operate there as well.

Metoden är vanligt förekommande och flera utvecklare har utvecklat sina egna varianter under senare år, däribland Activisions Ricochet till Call of Duty och Riots variant till spelet Valorant. Nackdelen med den ökade möjligheten att kontrollera och interagera med andra pågående processer är att det per automatik även innebär en annan typ av insyn i användarens system som helhet. Graden av behörighet har varit något kontroversiell och väckt kritik för risken att inkräkta på användares integritet.

Enligt EA är integritet ett stort skäl till varför de utvecklat en egen variant. De menar att lösningarna som idag finns tillgängliga från tredjepartsutvecklare inte tar tillräckligt stor hänsyn till det. De menar att EAAC fokuserar på strikt spel- och fuskrelaterad data och att datainsamlingen är mycket begränsad. Endast processer som försöker interagera med spelet är tillgängliga för antifusksystemer och information som surfhistorik, lokal data för andra applikationer eller personliga filer uppges lämnas orörda.

Det går även att manuellt avinstallera EAAC, men det medför att spel som kräver det inte blir fullt spelbara. Först ut att få antifusksystemet blir FIFA 23 i höst. Vilka andra spel som bestyckas med det är inte spikat ännu, men fokus är inte helt oväntat större online-titlar.