De senaste veckorna har varit välfyllda med hårdvarunyheter. AMD har både släppt lös Ryzen 7000-serien med Ryzen 9 7950X och 7 7700X i spetsen och satt ett datum för kommande RDNA 3-avtäckande på grafikkortsfronten. Samtidigt har Nvidia dragit skynket av Geforce RTX 4000-serien, där RTX 4090 letar sig ut redan i oktober. Nu är det dags för Intel att inta scenen, under bolagets utvecklarkonferens Intel Innovation 2022.

Precis som exempelvis Nvidias GTC är Intel Innovation primärt riktat mot utvecklare, med ett hybridformat som både bjuder på digitalt innehåll och fysiska aktiviteter för den som besöker evenemanget i San Jose, Kalifornien. Det hela inleds däremot med en keynote ledd av bolagets VD Pat Gelsinger, där Intels kommande processorserie Core 13000 "Raptor Lake" väntas göra debut.

Intel har i vanlig ordning inte officiellt bekräftat huruvida presentationen bjuder på några hårda paket. Evenemangets information samt en rad Twitter-inlägg utlovar däremot att Gelsinger ska introducera bolagets senaste teknikframsteg, trender och roadmap för framtida planer. Tidigare uppgifter har talat om att både avtäckande och möjlighet att förboka flaggskeppsmodellen Core i9-13900K står på menyn, men under konferensens andra dag.

Intels "Raptor Lake"-processorer är likt "Alder Lake"-familjen en hybridvariant, där prestandakärnorna ska vara baserade på en förfinad variant av samma "Golden Cove"-arkitektur. Intel har sedan tidigare bekräftat att toppmodellen blir en 24-kärnig variant, fördelat på 8 prestandakärnor och 16 energieffektiva "Gracemont"-kärnor. Därtill skruvas både mängden L2-cache och klockfrekvenser upp ordentligt, med turbofrekvenser specificerade på upp till 5,8 GHz för prestandakärnorna.

Utöver Core 13000-serien är grafikkorten Arc åter aktuella. Enligt uppgifter till Videocardz släpper Intel på spärrarna för unboxing-videor den 30 september och regelrätta recensioner den 5 oktober. Därtill har Intel nyligen åter tagit till Twitter och utlovat mer information om grafikkorten inom kort.

Evenemanget inleds med ett livesänt försnack klockan 17:30 svensk tid. En halvtimme senare, klockan 18:00, är det dags för VD:n Pat Gelsinger att hålla låda. Båda delar går att se via Intels webbsida.