Apple har länge varit duktiga på att förse äldre Iphone-modeller med ny mjukvara. Årets IOS 16 är kompatibelt ned till fem år gamla Iphone 8 och samtliga enheter som släppts efter telefonen har fått den nya mjukvaran. På Android-sidan har det sett lite annorlunda ut och branschstandarden var länge att telefonerna fick mjukvaruuppdateringar i två år och säkerhetsuppdateringar i tre. På sistone har fler tillverkare lagt manken till för att hålla enheter uppdaterade och säkra och nästa år ansluter sig Oneplus till den skaran.

Företaget berättar att vissa modeller som släpps under 2023 ska få förlängt mjukvarustöd. Upp till fyra år med mjukvaruuppdateringar, vilket betyder att beroende på vilken Android-version telefonerna lanseras med kommer uppdateringar skickas ut fram till Android 17 eller 18. Vad gäller säkerhetsuppdateringar är det fem år som gäller.

Specifikt vilka modeller som faktiskt får förlängt mjukvarustöd är för tillfället okänt. Med stor sannolikhet handlar det om Oneplus flaggskeppsserie och inte mellanklassen, likt Nord-serien. Det senaste året har Oneplus lovat tre års mjukvaruuppdateringar till 10 Pro och 10T, medan enheter som Nord N300 får nöja sig med det förstnämnda i ett år följt av säkerhetsuppdateringar i två år.

Uppdateringssituationen ser snarlik ut för Oneplus konkurrenter. Samsung berättade i samband med släppet av Galaxy S22 att dessa enheter ska få fyra stora Android-uppdateringar, vilket gäller för flaggskeppsserien samt mellanstegstelefonen Galaxy A53. Google erbjuder tre års mjukvaruuppdateringar för Pixel-serien och fem års säkerhetsuppdateringar.

Hur mycket älskar du att uppdatera din telefon?