Möbler i bitar och förpackade i platta paket är inte bara ett ypperligt sätt att spara fraktkostnad; monteringen av samma möbel höjer också det upplevda värdet av den. Det IKEA-osande upplägget är något vi har blivit vana vid, men det finns även andra skrymmande produkter som skulle kunna levereras på samma vis. Vid CES 2023 presenterar In Win hur den blågula framgångsmodellen kan fungera i chassivärlden.

Bolagets chassikoncept går under namnet "I Build, I Share", där tanken är att ge mer byggande för pengarna. Detta demonstreras med ett tre datorlådor, där den minsta varianten heter POC och påminner om färgstarka Computer-1 från svenska Teenage Engineering. Chassit består av sju utskurna paneler i svart-blått eller grön-gult utförande, som med några böjar, ett gäng skruvar och två handtag blir till en färdig Mini ITX-låda med yttermåtten 423 × 256 × 278 millimeter (H × B × D) – nära fyra gånger förpackningens volym.

poc_overview_07.jpg
poc_banner_product.jpg
poc_overview_01.jpg

Grafikkortet kan uppta maximalt 3,5 kortplatser och ansluts till moderkortet med en medföljande PCI Express-förlängningskabel. Processorkylaren har en höjdbegränsning om 142 millimeter och nätdelen kan vara en ATX-variant med den maximala längden 160 millimeter. Det stående chassit suger in kalluft från toppen och ena sidan, för att skicka ut det i botten samt baktill.

Modellen Dubili är istället en miditower-låda med plats för större moderkort. Plåtböjande stryker på foten, men den egna monteringen består. Av bilderna att döma är detta en mer robust modell, där orangefärgade, extruderade metallprofiler sammanfogas till ramar som kläs med grå aluminiumpaneler, för att slutligen anta en avskalad men stilfull chassiform. Lådan väger in på 14,6 kilogram och har de monterade måtten 543 × 223 × 523 millimeter (H × B × D).

Dubli.jpg

Som fullstort chassi finns plats för upp till E-ATX-moderkort. Åtta expansionsplatser för instickskort ger gott om utrymme för rejäla grafikkort, som på längden tillåts nå 430 millimeter. Processorkylare upp till 160 millimeter ryms, men det är också möjligt att montera radiator på 360 millimeter i front och topp, där alternativet 420 millimeter finns i fronten.

Mod Free.jpg
2 mod free.jpg
1 Mod Free.jpg

Sist men inte minst syns den modulära chassilösningen Mod Free, som har tre olika moduler som kan sammanfogas på flera vis. En modul har plats för moderkortet och påminner om ett vanligt chassi utan paneler. En annan modul är öronmärkt nätdelen, medan varianten avsedd tillägg av valfritt slag ser ut att ha fästpunkter för fläktar och radiatorer. På produktsidan visar In Win några olika konfigurationer som bygger på höjden, längden och båda delar samtidigt.

I skrivande stund är det oklart när de omonterade datorlådorna dyker upp i butik. Okända är även tillhörande prislappar.

Är chassi i platt paket något du tror på?