Mässgolvet på CES 2023 bjöd på triss i VR och efter test av både HTC:s färska Vive XR Elite och Playstation VR2 var det dags för Pimax senaste alster. Det bär namnet Crystal och ska med tilltaget antal pixlar mäta sig med värstingvarianter som proffsinriktade Varjo Aero.

Med Pimax Crystal skruvas upplösningen upp till 2 880 × 2 880 pixlar per öga och uppdateringsfrekvensen når upp till 160 Hz. Den höga upplösningen tillsammans med asfäriska linser (eng. aspherical) och synfält (FOV) på 140° ger upplevelse som vid test i flygsimulator känns riktigt imponerande och skarp, trots att undertecknad hade glasögonen inklämda under.

Till skillnad från exempelvis nya PSVR2 är det inte OLED som gäller. Istället kombinerar LCD-panelerna Mini LED och kvantprickar med local dimming för att öka kontrastförhållandet, något som gör relativt stor skillnad. Detta blir särskilt tydligt när funktionen stängs av i en nattscen, där kontrasterna blir betydligt sämre utan.

Headsetet är utrustat med fyra kameror för spårning av både rum och handkontroller, så kallad inside-out-spårning. Det är kompatibelt med Steam VR och kan anslutas med kabel till PC, men är därtill utrustad med VR-inriktade systemkretsen Snapdragon XR2. Den kan antingen assistera när headsetet ansluts till datorn, alternativt driva det helt på egen hand. Det finns därtill inbyggd ögonspårning signerad Tobii, men till följd av en försenad mjukvaruuppdatering var det inte aktiverat på mässgolvet.

vlcsnap-2023-01-16-13h41m35s512.png
vlcsnap-2023-01-16-13h41m44s006.png
vlcsnap-2023-01-16-13h42m01s805.png

Utseendemässigt påminner det mycket om Pimax tidigare varianter, med samma lite mer rektangulära front. Den rymmer bland annat aktiv kylning, något som möjliggör att den integrerade Snapdragon XR2-kretsens grafikdel kunnat överklockas en bra bit. Andra specifikationer inkluderar batteri på 6 000 milliamperetimmar och stöd för Wifi 6E.

Med Crystal har Pimax även satsat på möjlighet att kunna byta och lägga till delar, åtminstone till viss del. Exempelvis kan de medföljande linserna på 35 PPD bytas ut mot en variant på 42 PPD och Crystal är kompatibelt med moduler för att exempelvis kunna spåras med externa kameror tillhörande andra system.

Pimax Crystal går att förboka via bolaget webbsida, där förbokningserbjudande innebär en prislapp på 1 599 USD. Utöver VR-headset medföljer då två batterimoduler med tillhörande laddstation, handkontroller, båda linsalternativ, ljudmodul och slutligen kablage. Ordinarie pris ligger istället på 1 899 USD, motsvarande strax under 25 000 kronor inklusive moms. Förbokade enheter väntas levereras under årets första kvartal, som tidigast i februari.

Sponsormeddelande

Elgiganten sponsrar SweClockers bevakning av CES 2023

Är du på jakt efter det senaste inom hemelektronik? På Elgiganten finns allt en teknikfantast kan önska sig inom bland annat gamingprodukter, datorer och datorkomponenter. Alltid med prismatchning* och fri frakt över 500 kronor.

Månadens gamingdeals hos Elgiganten

* Vi strävar alltid efter att ha det lägsta priset på marknaden. I de fall vi inte lyckas, ger vår prismatch dig det lägsta priset på våra produkter. Vår prismatch gäller gentemot alla svenska konkurrenter och vid köptillfället. Allt du behöver göra är att dokumentera och visa att produkten kan köpas till angivet pris.