Sedan lanseringen av AM5 brottas plattformen med ett relativt högt instegspris, där moderkorten står för en betydande del av prislappen. När AMD först presenterade nyheterna utlovades moderkort med en startnivå på 125 USD, men några sådana prisnivåer går inte att finna i butikshyllorna. En möjlig räddning kan bli kommande styrkretsen A620, som ska leta sig in under de mer påkostade och funktionsrika B650 och X670.

Nu uppger Twitter-profilen HKEPC (via Videocardz) att styrkretsen A620 kan komma att lanseras i två varianter. Till en början ska A620 baseras på Promontory 21, vilket är samma krets som används för storsyskonen B650 och X670. Vid ett senare tillfälle ska A620 få sällskap av en andra variant av styrkretsen baserad på en nedskalad krets, som spekuleras få namnet Promontory 22.

Ännu är det inte känt vilka funktioner som minstingen A620 bestyckas med, men att några av finesserna från de mer påkostade varianterna får stryka på foten är ingen högoddsare. Genom att byta en större krets med inaktiverade funktioner mot en nedskalad sådan uppges tillverkningskostnaden kunna leta sig nedåt, för att i sin tur möjliggöra lägre slutpris för konsumenter.

Moderkort med AMD:s kommande styrkrets A620 väntas dyka upp under februari månad, men var prisnivån på dessa instegsmodeller landar är i nuläget inte känt. Även om moderkorten lyckas nå det utlovade startpriset på 125 USD står kostnaden för DDR5-minnen kvar som faktor i plattformens instegspris.

Vilka funktioner behöver ditt moderkort ha, och vilka klarar du dig utan?