För några veckor sedan sjösatte Intel slutligen färska processorer ämnade för det yppersta prestandasegmentet, där professionella användare och arbetsstationer är fokus. Den nya Xeon-familjen har anor från serversidans "Sapphire Rapids" och bjuder på upp till 56 kärnor, 112 trådar och 105 MB L3-cacheminne.

Intels nya Xeon besegrar Threadripper i test

För toppmodellen Xeon W-3495X står därtill höga turbofrekvenser och överklockning på menyn, vilket föga förvånande gjort modellen särskilt populär bland just extremöverklockare. Bland annat "der8auer" har testkört plattformen i Intels överklockningslabb och flaggskeppet har tagit hem flera världsrekord i stora testsviter. Ett av de senare försöken står svenske överklockaren Elmor för, tillsammans med Asus.

watt.jpg

Med hjälp av flytande kväve lyckas överklockningslaget pressa upp processorns samtliga kärnor i 5,5 GHz. Hisnande hastigheter och hela 132 220 poäng i Cinebench R23 räckte inte hela vägen till nytt världsrekord, men imponerande siffror råder det ingen brist på. När systemet, som strömförsörjs av två nätaggregat på 1 600 watt vardera, fick spänna musklerna till max flög effektmätaren upp till 1 881 watt.

Att världsrekordet uteblev betyder inte att Elmor står utan, åtminstone inte vad gäller poäng i Cinebench R23. Det var nämligen han som stod bakom spakarna för rekordpoängen 132 484, som sattes med samma processormodell förra veckan.