Om ett par år kan din mobiltelefon ha en systemkrets från Intel. Eller rättare sagt tillverkad av Intel Foundry Services, det avknoppade bolag Intel startade för ett par år sedan för att börja tillverka andras kretsdesigner i sina fabriker.

Intel Foundry Services och brittiska ARM har nämligen ingått ett "flergenerationsavtal" om tillverkning av ARM-baserade kretsar av olika slag under de kommande åren på Intel 18A-processen. Först ut blir just mobila systemkretsar, men företagen har lämnat en öppning för att expandera till andra områden som systemkretsar för bilindustrin, sakernas internet (IOT), datacenter, rymdindustrin och statlig användning (läs: militär).

ARM:s VD Rene Haas säger i ett pressmeddelande att avtalet gör det möjligt för ARM-licensenter att utnyttja Intel som en ny tillverkningspartner, alltså ett alternativ till framför allt TSMC men även Samsung och andra, mindre aktörer.

Företagen ska även samarbeta för att optimera ARM-arkitekturen och Intels tillverkningsprocess för varandra, för att höja effektiviteten och prestandan samt sänka tillverkningskostnaden. Intels 18A-process har en ny typ av transistor som kallas ribbonfet och etsas med en helt annan process än dagens finfet-transistorer. Den kombineras med en teknik Intel kallas Powervia för effektivare strömförsörjning. Intel Foundry Services och ARM ska ta fram en referensdesign för en ARM-systemkrets optimerad för dessa tekniker.