Under onsdagmorgonen rapporterade svenska Embracer Group resultatet för årets första kvartal. Det inkluderade en justering av bolagets resultatprognos och när börsen öppnade kort därefter störtdök den värmländska speljättens aktier med ett tapp på hela 38 procent.

Justeringen i resultatprognos uppges bero på att en planerad miljardaffär oväntat gått i kras. Enligt Embracers VD Lars Wingefors fanns ett muntligt avtal sedan oktober 2022 och efter långdragna förhandlingar skulle slutgiltig signering ske under natten mot onsdag. Det var då motparten oväntat valde att dra sig ur, vilket kom som en överraskning för både ledning och styrelse i Embracer Group. Totalt uppgick affärens värde till 2 miljarder USD, motsvarande cirka 21 miljarder kronor.

[...] vi fick ett muntligt åtagande redan i oktober 2022. Det aktuella avtalet översteg 2 miljarder USD i kontrakterade utvecklingsintäkter under en period på sex år. Avtalet skulle ha täckt redan aktiverade kostnader för ett antal av spel med stor budget. – Lars Wingefors, VD på Embracer Group

Embracer Group meddelar inte vilket det andra företaget är, men det cirkulerar flera teorier. Bland annat uppmärksammar FZ att det tidsmässigt stämmer in med att Embracer i höstas meddelade att de tar över Middle-Earth Enterprises, ett förvärv som både ger rättigheter till Sagan om Ringen och var tänkt att resultera i fem spellanseringar under räkenskapsåret 2023–2024.