Nvidia storsatsar på maskininlärning och artificiell intelligens, både vad gäller hårdvara och mjukvara. I samband med Computex 2023 avtäcker bolaget en av sina mest kraftfulla lösningar hittills – superdatorn DGX GH200.

Systemet kombinerar ARM-baserade processorn "Grace" med grafikarkitekturen "Hopper" för datacenter. Tillsammans bildar de sedan tidigare kända "Grace Hopper", vilken Nvidia beskriver som en "superkrets" och "AI-fabrik" döpt efter den amerikanska datorpionjären med samma namn.

Det kan skalas upp till totalt 256 Grace Hopper-paket, som ansluts med särskilda NV Link-switchar. Sammankopplade och skalade till max delar de på 144 TB LPDDR5-minne och har en beräkningskraft på 1 exaflop, det vill säga precis på gränsen till exascale.

jensen&hopper2.jpg

Jensen presenterar Nvidias nya superdator.

Den stora minnesmängden tillsammans med kommunikation över Nvidias NV Link är superdatorns stora styrka, eftersom det innebär att stora datamängder (eng. datasets) inte behöver fördelas i många små bitar. Det väger upp för den något lägre beräkningskraften ställt mot Nvidias mer grafiktunga system.

Väger som fyra elefanter

När alla moduler ansluts och kombineras till en superdator resulterar det i ett system som väger över 18 ton, eller ungefär lika mycket som fyra elefanter. Det går åt över 240 kilometer fiberoptiska kablar och svalkas med hjälp av 2 000 fläktar.

skalenligdata.jpg

En skalenlig representation av superdatorn, ställt mot Nvidias VD Jensen Huang.

Bland de första som får tillgång till superdatorn är Meta, Google och Microsoft. Till publikens stora nöje avslutar Nvidias läderklädda VD med att fundera kring huruvida jättedatorn "klarar att köra Crysis".

► Läs mer från #computex-2023