Svenska Northvolt uppger att de byter strategi och skjuter upp bygget av sin planerade batterifabrik i Borlänge med minst två år. Starten väntas istället bli tidigast 2026, rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt Northvolt är investeringen just nu för stor i förhållande till den batteritillverkning som ska vara möjlig i lokalerna. Istället ska Northvolt koncentrera tillverkningen av cylindriska battericeller till en ny fabrik i Heide, Tyskland där kostnadseffektiviteten ska vara bättre. Northvolt fick nyligen också stöd på flera miljarder för fabriken från tyska regeringen och delstaten Schleswig-Holstein.

Fabriken i Borlänge var tänkt för att bygga både aktivt katodmaterial såväl som färdiga battericeller. Northvolt fick miljötillstånd för fabriken i februari 2023. Fabriken i Borlänge ska istället byggas om för att producera aktivt material som ska levereras till bland annat Tyskland.

Planer för 1 000 nya arbetstillfällen finns kvar

I en kommentar till Dagens Nyheter säger företagets kommunikationschef Anders Thor att planerna på 1 000 nya arbetstillfällen i Borlänge finns kvar. Sedan tidigare har Northvolt även produktion i Skellefteå, Gdansk i Polen samt ett utvecklingscentrum i Västerås.

På sikt finns tankar om en anläggning i Göteborg tillsammans med Volvo Cars och eventuellt en fabrik i USA, som försöker locka företag att göra gröna satsningar i landet genom incitament, subventioner och skattelättnader.