De senaste åren har hårdvarubranschen åkt berg- och dalbana, där rekordsiffror under pandemiåren ersattes med en ny lägstanivå och blodröda siffror de senaste kvartalen. Det senare gäller däremot inte svenska Fractal Design, som redovisar rekordsiffror för andra kvartalet år 2023.

Ställt mot samma period föregående år ökar nettoomsättningen (eng. net sales) från 95,4 miljoner kronor till 245,3 miljoner kronor – en ökning om 157,3 procent. Det är därtill en ökning från föregående kvartals rekordsiffror, vilket gör andra kvartalet år 2023 till Fractal Designs bästa kvartal hittills. Sett till total omsättning är siffrorna något lägre, med ett lyft från från 99,8 till 247,8 miljoner kronor. Det ger en ökning om 148,3 procent.

fractaltabell3.jpg

Fractal Designs kvartalsrapport, redovisad i svenska kronor (SEKm).

fractal tabell.jpg

Fractal Designs nettoomsättning redovisat i svenska kronor (SEKm).

fractaltabell2.jpg

Nettoomsättning fördelat per region, redovisat i svenska kronor (SEKm).

Utöver kraftig ökning i omsättning rapporterar Fractal Design även vinst. Under andra kvartalet år 2022 gick bolaget 4 miljoner i förlust, men för samma period i år redovisas istället en markant ökning till 35 miljoner i vinst. I rapporten framgår även att "marknadsandelarna ökat signifikant" och störst tillväxt vad gäller nettoomsättning sker inom EU. Den stora drivkraften tillskrivs ökad efterfrågan hos konsumenter, vilket i sin tur driver på återförsäljarna att åter fylla lagerhyllorna.

Andra bidragande faktorer som pekas ut är ökad tillgång på grafikkort och tillväxt för gaming-segmentet. Fractal Design nämner även bättre marginaler, som ett resultat av att tidigare skenande frakt- och containerpriser letat sig tillbaka till det normala. Sist men inte minst pekar chassimakaren på flera lyckade produktlanseringar, där bland annat vinterns North och nyligen lanserade Mini ITX-chassit Terra lyfts som succéer.