Bärbara datorer med Windows på ARM-baserade kretsar har varit på gång länge, ivrigt påhejade av inte minst Microsoft, men har än så länge inte tagit några betydande marknadsandelar. Qualcomm hoppas kunna ändra på det med sitt kommande Snapdragon X Elite, som släpps i mitten av 2024, och både AMD och Nvidia har ARM-baserade systemkretsar under utveckling som enligt Reuters kan lanseras under 2025.

Intels vd Pat Gelsinger är dock inte orolig. I ett samtal med investerare och analytiker efter presentationen av företagets senaste kvartalsrapport tog han upp det eventuella hotet från ARM, och hade lugnande ord till oroliga aktieägare:

– ARM och Windows-klientalternativ har, allmänt sett, varit relegerade till en obetydlig roll på PC-marknaden. Vi tar all konkurrens seriöst. Men med historien som guide här ser vi inte dessa som något betydande hot på det stora hela. Vi har en stark roadmap.

Pat Gelsinger säger också att om ARM skulle få fäste så är det ändå en chans för Intels licenstillverkning, en satsning som han har drivit sedan han tog vd-rollen 2021. Intel har sett TSMC:s uppgång till att idag tillverka i stort sett alla de mest kraftfulla processorerna och grafikkretsarna på marknaden. Intel gör fortfarande egna kretsar, men har också tvingats outsourca en del tillverkning till TSMC. Det hoppas Intel ändra på med de kommande processerna 20A, 18A och ännu mer avancerade processnoder.

För den som är nyfiken har Seeking Alpha hela samtalet transkriberat.