I ett gemensamt initiativ signerat Telia, Tele2, Telenor, Tre och Polisen inrättas ett nytt SMS-nummer för att motverka bedrägeri. Genom att snabbt få tips från allmänheten är målet att snabbare få vetskap och kunna agera på misstänkt verksamhet och motverka spridningen av bluff-SMS.

Numret är fyrsiffriga "7726" och är gemensamt för alla operatörer. Att det blev just den sifferkombinationen är för att motsvarande bokstäver på en traditionell knappsats stavar "SPAM". Kombinationen är av det därtill redan globalt etablerad för samma syfte.

Bedrägliga SMS är långt från ovanligt. Det finns otaliga versioner, där vanliga taktiker inkluderar att skicka falska länkar med påminnelser om att hämta ut brev och paket eller andra försök att få tag på personuppgifter, lösenord eller koder.

För att rapportera ett bluff-SMS räcker det med att vidarebefordra meddelandet till nummer 7726. Det ger operatörerna kännedom om innehållet och möjlighet att stoppa fortsatta bedrägeriförsök genom att blockera meddelandet från att skickas till fler personer.