Varje år publicerar konsumenttidningen Råd och Rön en "skamlista". Där radar de upp vilka svenska företag som fått konsumenter att se rött under året, med utgångspunkt i hur många anmälningar till Konsumentverket de dragit på sig. I år huserar både Telenor och Klarna i listan.

Högst i toppen och med ohotad förstaplats är "Dinbilgaranti", som dragit på sig hela 633 anmälningar. De flesta klagomålen gäller bolagets erbjudanden om förlängd fordonsgaranti, som utformats för att likna en faktura. Flera menar att de känt sig lurade att betala och i slutändan fått en produkt som sedan "ändå inte varit mycket att ha".

Flest anmälningar till Konsumentverket år 2023

  1. Dinbilgaranti – 633 anmälningar

  2. Cardata – 248 anmälningar

  3. Telenor – 170 anmälningar

  4. Allente – 161 anmälningar

  5. Klarna – 132 anmälningar

  6. Svenska Garantier – 109 anmälningar

  7. Paydrive – 49 anmälningar

På tredjeplats är telekomjätten Telenor, som gör repris i listan. Den här gången är det däremot utan sällskap av Telia och Tele2, där den förstnämnda tog förstaplatsen föregående år. För år 2023 är de flesta missnöjda med Telenors säljare. Flera menar att de blivit uppringda och sålda tjänster per telefon, men sedan fakturerats priser som inte stämt överens med det muntliga avtalet.

Även Klarna står i skamvrån, med en femteplats och 132 anmälningar. Enligt Råd och Rön är en stor del av klagomålen från konsumenter som vänt sig till Klarna för att hävda invändningsrätten. Det är en rättighet som regleras i konsumentkreditlagen, som innebär att det går att göra en invändning eller få återbetalning av sin kreditgivare om exempelvis en beställd vara inte kommer fram eller är felaktig.

Klarna har ett eget system och köpskyddspolicy som är snarlik. När personer hävdat invändningsrätt har de istället blivit hänvisade till Klarnas policy och till säljaren, samt blivit ombedda att skicka in ärendenummer från Allmänna reklamationsnämnden (ARN). I en kommentar från Klarna förklarar bolaget att de sedan dess har vidtagit åtgärder och förbättrat sina rutiner, för att kunna ge tydligare hjälp.