Uppdatering: Phil Spencer grusar hopp om Game Pass på andra spelkonsoler

Windows Central har publicerat en lång intervju med Xbox-chefen Phil Spencer, som bland annat tar upp uppgifterna de senaste dagarna om att Microsoft planerar att ta Game Pass till andra plattformar. Många hade tolkat ekonomichefen Tim Stuarts som att företagets plan är att kunna erbjuda spelprenumerationen till spelare på konkurrenterna Sony och Nintendos konsoler, men det förnekar Phil Spencer.

– Vi har inga planer på att ta Game Pass till Playstation eller Nintendo. Det finns inte i planerna.

phil-spencer.jpg

Phil Spencer. Foto: Microsoft

Däremot vill Phil Spencer gärna prata om hur Xbox-spel ska vara kompatibla med inte bara biffiga stationära datorer när de släpps för Windows utan även till exempel handhållna speldatorer som Steam Deck, ROG Ally och Legion Go. På det sättet håller han med om att Microsofts strategi för Xbox har ändrats.

Phil Spencer talar även om diverse annat – bland annat hur Microsoft lägger över tio miljarder kronor om året på att ta tredjepartsspel till Game Pass – så passa på att läsa hela intervjun.

Ursprungliga artikeln nedan:

Ett ordentligt skifte i Microsofts strategi för Xbox har skett och nya planen är att ta Game Pass till så många skärmar som möjligt, inklusive Playstation och Nintendo. Detta bekräftas av Xbox finanschef Tim Stuart under en finanskonferens, men går inte in på några detaljerade planer.

Det du kommer att höra mer och mer från oss är något av en ny strategi. Utan att tillkännage något stort här, men vår mission är att ta våra förstapartsupplevelser och våra prenumerationstjänster till varenda skärm där spel kan spelas. – Tim Stuart, CFO Xbox

Med den nya strategin verkar Microsoft vara betydligt mer öppna för samarbete med aktörer på spelmarknaden som tidigare setts som konkurrenter, som Playstation och Nintendo. Vill och ska är dock två helt olika saker och framtiden får utvisa om Microsoft får sin vilja igenom. Det finns väldigt lite incitament för Nintendo och Sony att släppa in Microsofts spelprenumeration på Switch och Playstation 5, även om det hade varit väldigt uppskattat av Game Pass-prenumeranter.

Microsoft har sedan start jobbat hårt med att pusha Game Pass till konsumenter, men med detta tydliga skifte i strategi visar Microsoft att framtiden inte ligger i företagets hårdvara, utan i mjukvaran företaget har att erbjuda. Detta har företaget även visat när det kommer till datorhårdvara då Microsoft skalat ner arbetet med Surface rejält på sistone.

Var Game Pass landar i framtiden får vi kort och gott se. För spelare vore det trevligt att ha tillgång till Xbox spelbibliotek oavsett vilken enhet som används, men för att det ska ske behöver Microsoft verkligen smöra för sina konkurrenter.

Var vill du ha Game Pass?