Steam Hardware Survey är Valves namn på den statistik om användarnas hårdvara som företaget samlar in via Steam-klienten för Windows, Linux och Mac. Varje månad publiceras en rapport som visar exempelvis hur många användare som hade ett visst grafikkort och hur stor andel som har Intel- respektive AMD-processor.

Nu har novembers rapport publicerats, och flera trender från de senaste månaderna har vänt. AMD:s andel av både grafikkort och processor har ökat. På Processorsidan sjönk andelen i oktober till 26 procent men har nu ökat till 35 procent, mer än i september. För grafikkort blev resultaten närmare hur det såg ut i september och dessförinnan, så om det blir liknande siffror även i december kommer det vara oktobers statistik som sticker ut.

Tom's Hardware skriver att det kan vara kopplat till ett gammalt problem som Valve har känt till länge: Att datorer som används på internetkaféer i framför allt Asien kommer med i statistiken upprepade gånger när olika spelare loggar ut och in på Steam. Andelen Steam-användare som har Steam på kinesiska steg till exempel från 32 procent i september till 46 procent i oktober men föll nu tillbaka till 26 procent i november. Samtidigt ökade andelen datorer med Windows 10 från 56 till 66 procent och föll sedan till 54 procent.

Siffrorna månad för månad kan ändras kraftigt och det visar att Valves metod kan vara opålitlig, skriver Tom's Hardware.